Hirdetés

Braille-nyomtató nem csak vakok számára

John A. Gardner, az oregoni állami egyetem fizikaprofesszora 48 éves korában, egy sebészeti beavatkozás szövődménye következtében vesztette el szeme világát. A kutató azt tapasztalta, hogy látó munkatársai segítsége ellenére is sokféle információ marad, melyekhez nem képes hozzáférni, mivel ezeket (például grafikonokat, matematikai egyenleteket) hagyományosan a vizuális érzékelés követelményeinek megfelelően közlik.

Gardnernek sikerült egy olyan kutatási projektet beindítania, melynek az volt a célja, hogy ezeket az információkat a számítástechnika segítségével a vakok számára is hasznos formába alakítsák, egyúttal csökkentsék a látók és a vakok közötti írásos kommunikációban előálló akadályokat. A kutatás 1996-ban jutott el arra a szintre, hogy a piacon is megjelenjenek eredményeikkel, s az akkor alapított ViewPlus Technologies ma a világ egyik vezető vállalkozása, amely tapintás révén feldolgozható dokumentumok előállításához alkalmas szoftvereket és eszközöket kínál.

A ViewPlus tegnap mutatta be Emprint nevű készülékét, amellyel egy menetben lehet nyomtatni vakok és látók számára egyaránt információt hordozó dokumentumokat. A printerben egy 300 dpi felbontású, HP technológiára épülő tintasugaras nyomtatót, valamint egy dombornyomó mechanizmust egyesítettek. Utóbbi Braille-jeleket háromféle erősséggel képes a papírba nyomni, de 20 dpi felbontással, nyolc fokozatban változtatható erősséggel bármilyen ábra vonalait ki tudja emelni. Az Emprinttel Microsoft Office-ban szerkesztett, vegyes jelezést tartalmazó dokumentumok is kinyomtathatók, ám a ViewPlus egy Braille fordítószoftvert is mellékel.

A készülék nemcsak a vakok és látók közötti kommunikációt vagy a vakok információszerzését segítheti. Gyengénlátók számára hasznosak lehetnek a színes, a kontúrokat dombornyomással kiemelő lapok, ahol a kiemelkedés mértéke például a szín árnyalatára is utalhat. További lehetséges felhasználói kört jelentenek bizonyos tanulási zavarokkal küzdők, akik számára a vizuális információ nem elégséges a tanultak bevéséséhez, ezt ki kell egészíteni valamilyen taktilis információval, motoros tevékenységgel, például a megszámlált dolgok megérintésével stb. Az USB csatolós Emprint nyomtatót Windows 2000/XP rendszerekhez való meghajtóprogramokkal szállítják, ára a tengerentúlon 5995 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés