Hirdetés

Boldog születésnapot, UNIX!

A neves évfordulóra egy DEC PDP-7-en még a 0-s verziót is beindították.

A neves évfordulóra egy DEC PDP-7-en még a 0-s verziót is beindították.

Tegnap ünnepelte 50-ik születésnapját a UNIX, és ennek örömére elindították a legendás operációs rendszer 0-ik verzióját egy PDP-07 miniszámítógépen – éppen olyanon, amelyen Ken Thompson a fejlesztést végezte 1969-ben, a Bell Labs területén. A sikeres indításhoz szükség volt egy JK09 diszkemulátorra is, és írni kellett egy külön illesztőprogramot, hogy az operációs rendszerképes legyen ezt kezelni, de ettől függetlenül a kísérlet sikerült. Hogy megemlékezzenek a UNIX egyik fejlesztőjéről, a 2011-ben elhuny Dennis M. Ritchie-ről, felhasználónévként a dnr-t választották.

Fred Yearian, és az ő PDP-7 miniszámítógépe
Fred Yearian, és az ő PDP-7 miniszámítógépe (forrás: Living Computers)

Mint említettük, a történetben az operációs rendszer mellett a platform is érdekes, a DEC által 1964-ben bemutatott Programmed Data Processzor-7 ugyanis ritka, mint a fehér holló: jelen állás szerint mindössze öt darab létezik belőle, és ebből csak kettő működőképes. Az a példány, amelyen a UNIX v0 elindult, a Boeing egy nyugalmazott mérnökének, Fred Yeariannak a pincéjében található, aki 500 dollárért vásárolta meg 1979-ben az akkor már leselejtezett számítógépet.

Előzmények

  • Richard Stallman, a forradalmár

    A szabad szoftverek szószólója, az utolsó igazi forradalmár, aki szívből és nem a pénzért akarja megváltani a(z IT)-világot.

Hirdetés