Hirdetés

Biztonságosabb és strapabíróbb notebook-akkuk a láthatáron

Új, a korábbiakhoz képest biztonságosabb, gyorsabban feltölthető és kevésbé fáradékony noteszgép-akkumulátorokat mutatott be egy alig pár éve alakult massachusettsi cég a január végi DEMO 2007 rendezvényen. A Boston-Power akkumulátorai, bár nem ígérnek az átlagosnál jelentősen hosszabb rendelkezésre állást, szinte minden más szempontból kedvezőbb megoldást jelentenek a napjainkban forgalomban lévő lítiumionos noteszgép-akkumulátorokhoz képest.

A Boston-Power most bemutatott Sonata nevű akkumulátorának elektronikai és mechanikai felépítése szinte teljesen megegyezik a hagyományos lítiumionos akkukkal, így a vállalat közleménye szerint az új akkumulátor a jelenleg forgalomban lévő noteszgépekhez csomagolt, meglehetősen rövid életciklusra tervezett áramforrásoknak bármikor a helyébe léphetne. A Sonata a jelenleg használatos akkukhoz képest három területen nyújt többet: az új akkumulátorok akár ezerszer is újratölthetők anélkül, hogy elfáradnának, azaz veszítenének maximális kapacitásukból, mindemellett jóval gyorsabban is tölthetők – körülbelül fél óra töltés után elérik névleges kapacitásuk 80 százalékát.


Fent az új, lent a régi akkumulátor
Forrás: NotebookReview

A Sony tavalyi, akkumulátorokkal kapcsolatos fiaskója rámutatott a noteszgépekben használt áramforrások sérülékenységére, melyet a fejlesztők a jelentett meghibásodások viszonylag csekély száma ellenére igen komolyan vesznek. A Boston-Power áramforrása a rövidzárlatból eredő, rosszabb esetben akár tűzesetet is okozó túlmelegedés ellen speciális védelmi mechanizmust alkalmaz, mely azonnal és végérvényesen deaktiválja az áramforrást bármilyen észlelt rendellenesség esetén.

A Boston-Power Sonata akkumulátorai iránt több cég is komoly érdeklődést mutat, élükön a HP-val, mely jelenleg is kiterjedt teszteket folytat az új megoldással. Ha minden vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, akkor legkorábban nyár elején kerülhetnek a boltokba az első olyan HP noteszgépek, melyek dobozában már az új áramforrás lapul – nyilatkozta Christina Lampe-Onerud, a Boston-Power elnök-vezérigazgatója.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés