Hirdetés

Bukhatja a HPC-piacot érintő terveit a Biren Technology

A TSMC nem szeretné tovább gyártani a BR100-at, de a lapka tervezője szerint alaptalanul aggódnak a tajvaniak.

Még a nyáron írtunk arról, hogy HPC-piacra szánt gyorsítót leplezett le Kína, konkrétan a Biren Technology jelentette be a GPGPU kategóriába sorolt dizájnját, de az Egyesült Államok új exportszabályozása miatt a teljes fejlesztés veszélybe került.

Mint ismeretes a BR100 nevű lapka a TSMC 7 nm-es node-ján készül, pontosabban csak készülne, ugyanis a tajvani bérgyártó felfüggesztette a gyártást, ugyanis attól tartanak, hogy van elég gyors a dizájn, hogy a szankciók hatálya alá essen. Ez azért lenne gond a TSMC-nek, mert le tudnák ugyan gyártani a lapkát, de nem tudnák leszállítani a kínai Birennek, mint megrendelőnek. Persze opció lehet a párhuzamos beszerzési csatornák kihasználása, de ilyen esetben az Egyesült Államok akár tiltólistára is rakhatja a TSMC-t, megvonva a tajvani vállalattól azokat az USA-tól licencelt technológiákat, amelyekre a teljes üzletüket építik. Ez aránytalanul nagy kockázatvállalás lenne egy kifejezetten kicsi kínai ügyfél érdekében.

A Biren szerint ugyanakkor nincs miért aggódnia a TSMC-nek, mert a BR100-at nem érinti az új exportszabályozás, ami azért érdekes kijelentés, mert a szóban forgó fejlesztést úgy konferálták fel, hogy az NVIDIA A100-nál is gyorsabb. Utóbbi egyértelműen a korlátozott hardverek közé van sorolva, tehát a Biren Technology vagy a BR100 teljesítményéről hazudik, vagy arról, hogy nem érinti az USA friss szabályozása. A kínai cég két alapvető állítása ugyanis együtt nem lehet igaz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés