Hirdetés

A bérgyártói üzletág kiterjesztését tervezi a Samsung

A világ legnagyobb DRAM- és flashmemória-gyártója felől érdekes hírek érkeznek. A Samsung szóvivője a dél-koreai Chosun Ilbo néven megjelenő újságnak elárulta, hogy vállalata erősen érdeklődik a bérgyártói üzletág iránt. Elmondása szerint a vezetőség egy hosszú távú tervezet keretében a TSMC skalpjára vadászik.

A Samsung számára nem idegen a bérgyártás fogalma, hiszen az elmúlt évek alatt számos partnerre tettek szert, akik használják a vállalat szabad gyártósorait. Ettől függetlenül a dél-koreai óriás ennek a tevékenységnek csak kiegészítő szerepet szánt, így a bevétel nagyon kis részét tette ki az éves nyereségnek. Az új gyártástechnológiák kifejlesztése azonban rendkívül nehéz, így a félvezetőiparban részt vevő és aktívan újító gyártók száma egyre csak fogyatkozik.

A dél-koreai óriás elképzelése teljesen logikus, hiszen a bérgyártásra az igény folyamatosan nő, míg az új gyártástechnológiákat kínáló vállalatok száma csökken. Sajnos a megfeszített tempóban zajló fejlesztés anyagi vonzatát egyre kevesebben tudják bevállalni, ami valamilyen szinten kedvező az olyan gazdag cégeknek, mint a Samsung, a TSMC, illetve az arab tőkétől dagadó Chartered és GlobalFoundries.

A tervezet pontos részleteiről nem szivárgott ki információ, de várhatóan a Samsung felgyorsítja az új gyártástechnológiák fejlesztését, és növeli a gyártókapacitást is. A hódítás folyamata természetesen nagyon hosszú lesz, így a TSMC trónját egyelőre nem fenyegetik az újonnan nevező, meglehetősen tőkeerős szereplők, de a tajvani bérgyártónak komolyan figyelnie kell a konkurenciára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés