Hirdetés

Leleplezte a Thunderbolt 4-et az Intel

Az új interfész a Thunderbolt 3 nyomdokain lépked, és a sebesség helyett a képességekre fókuszál.

Az Intel bejelentette a Thunderbolt interfész legújabb, negyedik generációs verzióját, amely a Thunderbolt 3-mal létrehozott ösvényen megy tovább. Ez úgy néz ki, hogy sikeresebbnek tűnik, mint az első két verzió, köszönhetően nagyrészt annak, hogy USB Type-C aljzatot használ.

A vállalat az alapokon nem is változtat, marad az USB Type-C csatlakozó, ennek hála az USB 2.0, az USB 3.2 (5, 10 és 20 Gbps), az USB3/DP, illetve a Thunderbolt 3 interfészre tervezett eszközökkel teljes a kompatibilitás, és ehhez most hozzájön az USB4, illetve nyilván a Thunderbolt 4.

Az előző bekezdésből már kitalálható, hogy az Intel friss fejlesztése az USB4 specifikációinak megfelel, továbbá számos más protokollt támogat majd, többek között DisplayPortot, Ethernetet és PCI Express-t.

A sebesség tekintetében 40 gigabit/másodperc érhető el elméletben, vagyis annyi, amennyit a Thunderbolt 3 kínált, és ezt két méteren belül tudja majd biztosítani a rendszer a megfelelő kábellel, de később lesz optikai opció, ami jelentősen növeli az áthidalható távolságot. A Thunderbolt 3-hoz viszonyítva újítás, hogy a PCI Express protokollon keresztül 16 helyett 32 gigabit/másodperces tempó érhető majd el, a DisplayPort tekintetében pedig egy helyett már két 4K-s kijelző is kezelhető, de ez beváltható egy 8K-sra, az Intel azonban erről nem hozott nyilvánosságra több részletet.


[+]

Maguk a dokkolók négy Thunderbolt 4 portot is kínálhatnak (egy upstream és három downstream), és egy mobil PC felébreszthető lesz pusztán a dokkolással, ráadásul az összeköttetésre vonatkozó lehetőségek is bővülnek az úgynevezett multi-port accessory architektúra által. Ezek mellett a Thunderbolt 4 aljzat töltésre is alkalmas, illetve az Intel bevezet egy védelmet a VT-d technológián keresztül a DMA-ra.

A Thunderbolt 4 furcsasága, hogy meg is lesz nyitva, így más is tervezhet majd rá megfelelő vezérlőt. Ez persze inkább elméleti lehetőség, annyira nagy tolongás valószínűleg nem lesz, hiszen a legnagyobb fókuszt az egyes gyártók által az USB4 fogja kapni, a Thunderbolt 4 továbbra is inkább a piac kisebb részét tudja csak lefedni, így nem biztos, hogy megéri az Intel saját vezérlőinek ellenfelet állítani. Pláne úgy, hogy a főbb célterületeken integrálva lesz a rendszer, vagyis igazából semmi esély arra, hogy az adott gyártó ne az Intel gyárilag beépített áramkörét alkalmazza.

Az Intel elmondása szerint a Thunderbolt 4-et az érkező, Tiger Lake kódnevű fejlesztésük fogja elsőként felkínálni, méghozzá integrált formában. A vállalat továbbá két Thunderbolt 4 vezérlőt tervez kiadni. Ezek egységesen a Maple Ridge kódnéven futnak, a típusjelzésük pedig JHL8540 és JHL8340 lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés