Hirdetés

Belfort már okosabb

Egy város tömegközlekedése nagyon bonyolult rendszer, amelyet például rengeteg szenzor és kamera segítségével, több hónapos adatgyűjtés és tervezés után lehet csak optimalizálni. A francia ipari város, az ötvenezer lakosú Belfort azonban a Tata Consultancy Services és a GFT Informatique segítségével egy projekt keretében mindössze négy hét alatt és töredékáron tudta ezt elvégezni.

Biciklikölcsönzés a buszmegállóban
Biciklikölcsönzés a buszmegállóban (forrás: DigitalTrends) [+]

Ehhez a mesterséges intelligenciát és a big datát hívták segítségül: a buszokra szerelt, GPS-szel ellátott utazási kártyákat olvasó egységekkel sikerült meghatározni a buszok átlagsebességét megállóról megállóra, az utasok mozgását és számát, és így tovább. Az így begyűjtött adatokat aztán elemezték, az eredmények segítségével pedig sikerült optimálisabban elosztani a meglévő vonalakon járó buszokat, extra járműveket beállítani oda, ahol valóban szükség van rájuk a kevésbé terhelt helyekről történő átcsoportosítással.

A projektben szerzett tapasztalatokat a jövőre nézve is hasznosíthatják Belfortban, például akkor, amikor a városi költségvetés tervezésekor az új eszközök beszerzéséről és az infrastruktúra fejlesztéséről döntenek, hiszen tudni fogják, hogy mi az, amire tényleg szükséges költeni.

Előzmények

  • Mi is az a Big Data?

    Mekkora adatmennyiséget nevezhetünk nagynak? Miért kell neki külön nevet adni?

Hirdetés