Hirdetés

Bejelentették a 2020-as ROG notebookokat

Az ASUS-nál láthatóan nincs megállás, az AMD-s vonal után itt az új, inteles portfólió az új Comet Lake-H processzorokkal és RTX Super grafikával.

Immár teljes a ROG notebookok 2020-as kínálata: a CES-en leleplezett, Renoirra épülő gépek után most – nyilván az Intelhez igazodva – bejelentették a termékskála Comet Lake-H processzorokra támaszkodó részét, mely az NVIDIA új RTX Super grafikáiból is kapott szép számmal.


[+]

Mielőtt rátérnénk az aktuális modellekre, a fejlesztés általános irányával kapcsolatban elmondanánk, hogy az ASUS (ahogy sokan mások is) is egyre inkább látja, hogy gamer notebookjait nem kizárólag játékosok és nem kizárólag játékra vásárolják, hanem egyre több a kreatív szakember, tartalomgyártó, akik – attól függetlenül, hogy esetleg játszani is szeretnek – munkájuk miatt is igénylik az erős noteszgépeket. Amit viszont ezen kívül még igényelnek, az a komoly monitor és a normálisabb kinézet, így az aktuális termékskála ezekre a vonalakra is koncentrál. Az előbbi értelmében egyrészt még több notebookban elérhetővé válik a 300 Hz-es frissítési frekvencia, a 120 Hz-es, illetve ennél „gyorsabb” panelek esetében gyári kalibrációt is kapunk (attól függetlenül, hogy Pantone validált-e az adott kijelző, vagy sem).


[+]

A másik általános újdonság a visszafogottabb kinézethez, jobb hordozhatósághoz kapcsolódik, ez ugyanis keskenyebb, kisebb gépházat eredményez, mely a nagyobb kapacitású akkumulátorral kombinálva azt jelenti, hogy a hűtésre extra teher hárul. Az alaplap területe minimálisra csökkent, úgyhogy a saját fejlesztésű hűtőrendszeren is tuningoltak. Ennek egyik eredménye, hogy feljebb tudták srófolni a TDP-t, például a Zephyrus S GX701 esetében a ROG Boost bekapcsolásával a GPU 80 helyett 100 watton dolgozhat, ami játéktól függően akár 10%-os gyorsulást is jelenthet. Magának a hűtésnek a hatásfokát „folyékony fémmel” növelik, ez gyakorlatilag a Thermal Grizzly Condoctonaut termékét jelenti, mely már a Mothershipben is felbukkant.

Ehhez kapcsolódik az Armoury Crate-ben megjelenő Scenario Profiles, mellyel gyakorlatilag szoftverről szoftverre meghatározhatjuk a rendszer alapbeállításait – a hűtési profilt, órajeleket, gombok viselkedését, stb.

A következő több modellnél is elérhető új jellemző a Type-C-s töltés: bár mindegyik gép saját „komoly” töltővel érkezik, ha szükséges, USB-PD töltőkkel is tölthetők, szóval munkához elég az utóbbiról (ami kisebb és könnyebb) gondoskodni. Megmarad a saját fejlesztésű GPU Switch technológia, szóval a G-Sync kompatibilitás megtartása mellett is lehet váltogatni az integrált és a dedikált grafikus chipek között.

A Strixeknél átdolgozták a háttértárat is: nincs már lehetőség 2,5”-es HDD-k használatára, viszont három M.2 foglalatot kapunk, így két meghajtóból RAID 0 tömb állítható össze, és még marad hely a könnyű bővítéshez. A RAM esetében is történik némi fejlesztés, DDR4-2933 helyett DDR4-3200-on mennek majd a modulok.


[+]

Ötletes és hasznos újdonság az úgynevezett pop-up csavar – ez valójában egy kiemelő gyűrűvel ellátott csavar a lenti burkolat jobb alsó sarkánál, mely, amikor kicsavarjuk, némileg megemeli ezt a burkolatot, így nagyon megkönnyítve a bővítésnél ennek a levételét (erre a csavarra majd vigyázni kell, mert ha kinyomjuk a burkolatból, akkor el fogja törni azt).

Zephyrus S15
Zephyrus S15 [+]

Lássuk most akkor az újdonságokat: a legkevesebbet a Zephyrus S15/S17-ről érdemes beszélni, külsőleg itt nem történt változás, marad a tavaly keskeny, alul szétnyíló Active Aerodynamic System ház, viszont belül örülhetünk a Comet Lake-H processzornak (csúcs: Core i7-10875H) és az RTX 2080 Super Max-Q GPU-nak, mely 115 wattig és ezzel 1540 MHz-ig húzható.

Zephyrus M15Zephyrus M15 Zephyrus M15 [+]

Új gép a Zephyrus M15, mely a tartalomgyártókra, kreatív profikra gondolva elegáns, visszafogott dizájnt kapott, ami nagyon hasonlít a Zepyrus G14/G15 párosra, azzal a különbséggel, hogy a kijelző burkolatán látható pontok nem LED-eket rejtenek, csak a külső fényt verik vissza különböző színekben. A gépben belülre Core i7-10875H, RTX 2070 Super Max-Q (90 wattos Boost, 1435 MHz-cel), Sabre DAC, NVMe RAID 0 került, a 19 mm-es, 1,9 kg-os házba a 300 Hz-es Full HD helyett 4K-s, Adobe RGB-s kijelzőt is kérhetünk.

ROG Strix G15
ROG Strix G15 [+]

A Strix szériában a G15 és G17 újdonsága, hogy a burkolatnál a fekete és kék mellett már opcionálisan az „electro punk” színezésnek is örülhetünk, mely metálos, rózsaszínes betéteket kapott körbe. Aki ilyen gépet rendel, az kap mellé hátizsákot, egeret és headsetet is, hasonló színekben. Belül az ismerős 10875H/RTX2070Super összeállítás fogad minket, és itt találkozunk a három NVMe foglalattal is. A kijelző 240 Hz-es lehet maximum.

ROG Strix Scar 17
ROG Strix Scar 17 [+]

A G15/17 felett helyezkedik el a Scar 15/17 család, ahol a CPU opciók esetében megjelenik a Core i9-10980HK is, mely mellé RTX 2080 Supert (ezúttal a normál verziót) kérhetünk. Lesz gombonként beállítható RGB, három M.2 foglalat, 300 Hz-es kijelző is. A Scar 17-ből készül viszont egy tuningolt változat is, mely a teljes ROG család legerősebb noteszgépe lesz, egyszerre leváltva a Mothershipet és a G703-at. Ez a normál verziónál 1,5 mm-rel vastagabb (a teljes tömeg 2,85 kg), ez elég ahhoz, hogy nagyobb, hat hővezető csővel és négy bordával felszerelt hűtés kerüljön bele, és az RTX 2080 Super 150 wattos TDP-vel 1560 MHz-en dolgozhasson a gyárilag tuningolt Core i9-10980HK mellett.

Zephyrus Duo 15
Zephyrus Duo 15 [+]

Végül, de nem utolsó sorban az ASUS folytatja a határokat feszegető notebookok tervezését, melyek közül a legújabb a Zephyrus Duo 15. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a játékosoknak kitalált ZenBook Pro Duo változat, két kijelzővel. Ami újdonság az általunk is tesztelt notebookhoz képest, hogy a másodlagos, érintésérzékeny kijelző a gép kinyitásakor megemelkedik a felhasználó felé. Ennek egyik előnye, hogy jobban látjuk, de a hűtésben is szerepe lesz, ugyanis ez alatt extra légbeömlők lesznek. Ennek a megoldásnak a neve az AAS+.

Zephyrus Duo 15
Zephyrus Duo 15 [+]

Belül természetesen Core i9-10980HK és RTX 2080 Super Max-Q dolgozhat majd. Az elsődleges kijelző 15,6”-es, 16:9-es képarányú, a másodlagos pedig 32:9-es képarányt kínál, tehát praktikusan három monitor képét tudjuk majd egyszerre élvezni. Mondanunk sem kell, hogy a fő célcsoport itt a streamerek lesznek. A ház magnéziumötvözetből készül, a kijelző lehet Full HD-s, 300 Hz-es vagy 4K-s, Adobe RGB-is panellel szerelt, a másodlagos, 14”-es panelnél pedig a ROG ScreenPad Plus kínálat részeként az XSplit szoftvereit natívan támogatja majd a rendszer, és több új  játék, például a Dying Light 2 is működik vele. Ezen felül lesznek olyan extrák is, amivel androidos telefonok képernyőjét tükrözhetjük ide, és így tovább.

Végül beszéljünk egy kicsit az elérhetőségekről: a legtöbb termék május közepe-vége felé várható, amin persze még a járvány miatti bizonytalanság módosíthat.


(forrás: ASUS) [+]

[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés