Hirdetés

Beindították a világ legrégebbi működő számítógépét

A régi, történelmi jelentőségű számítógépekkel ma már legfeljebb múzeumokban találkozhatunk, a kiállított darabok pedig a korabeli technológiák elavultsága miatt az esetek többségében működésképtelenek. A WITCH (boszorkány, de itt a Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell rövidítése) is egy hasonló sorsú masina volt, amit 1951-ben készítettek, elsősorban nukleáris kutatások számításainak elvégzésére. Körülbelül olyan sebességet produkált, mint egy ember egy mai korszerű számológéppel, akkoriban viszont csak mechanikus összeadó gépek voltak, ahhoz képest komoly segítséget jelentett ez a számítási kapacitás.


[+]

1973 és 1997 között egy birminghami tudományos múzeumban volt kiállítva, végül az egy szobát elfoglaló, majd 3 tonnás berendezést szétszedték és elraktárazták. Aztán 2009-ben az angliai National Museum of Computing munkatársai úgy döntöttek, hogy működőképessé restaurálják a monstrumot, ami a napokban sikerrel zárult: a büszkén kiállított WITCH beindult és teljes funkcionalitással üzemel. A felhasználói bevitel papírszalagon történik, a kimenet pedig szintén papírszalagra nyomtatva bukkan elő a szerkezetből.

Egy mai, nagy mértékben integrált számítógéppel szemben a több mint 60 éves gépezet működés közben lényegesen látványosabb, amit főleg a több száz dekatron pislákoló fényei eredményeznek. Ezek olyan speciális vákuumcsövek, amelyek egy tízes számrendszerbeli számjegy tartására képesek (nevük is erre utal), vagyis a WITCH a mai PC-kkel ellentétben nem bináris, hanem decimális számításokat végez. Tekintve, hogy 60 év alatt hová fejlődött a számítástechnika, nem csoda, hogy 1951-es debütálása után néhány évvel „modernebb” és gyorsabb számítógépek vették át a helyét.


tnmoc.org via YouTube

Előzmények

Hirdetés