Hirdetés

Saját AI gyorsítót tervezett a Baidu

A kínai Google-ként is emlegetett cég egészen extrém számokkal sokkolta a piacot a Kunlun nevű fejlesztés kapcsán.

A Baidu Kína legnagyobb keresőszolgáltatása, így nem véletlenül utalnak rá a kínai Google-ként. A cég viszont mesterséges intelligenciát is kutatja, így régóta kísérleteznek a gépi tanulás hatékonyabbá tételén. Egy időben FPGA-kat és GPU-kat is használtak, de úgy látta a vállalat, hogy a legjobb megoldást egy célirányosan tervezett ASIC biztosíthatja, így a háttérben kifejlesztették a Kunlun nevű lapkát, amelyet most be is mutattak.

Az új dizájn a Samsung 14 nm-es LPP node-ján készül, de a felépítéséről nem lehet sokat tudni, viszont a számok egészen ígéretesek. A friss lapka ugyanis 260 TOPS-ra képes miközben csupán 100 wattot igényel a működéshez. A memória-sávszélessége is egészen impozáns a maga 512 GB/s-os értékével, a fedélzeti tárról azonban több adat nem derült ki. A Kunlun lapkának egyébként két verziója lesz. A 818-100-as verzió a gépi tanulás dedukció szakaszára való, míg a 818-300-at a tréningre lehet majd bevetni.

A Baidu megoldása négyes szintű (Level 4) önvezető járműveket célozza leginkább, és elsődlegesen a hatékonysága szempontjából tekinthető kiemelkedőnek, hiszen a már bejelentett, ám még nem elérhető, konkurens megoldások nem igazán közelítik meg a 2,6 TOPS/wattot, de még 1 TOPS/watt fölé sem igazán mennek, vagyis a Kunlun ebből a szempontból hatalmas előnyben van.

A vállalat egy 14 üléssel rendelkező, négyes szintű, önvezető minibuszt is bejelentette, amit a kínai King Long buszgyárral közösen terveztek meg. Az Apollon nevű járműből százat is forgalomba állítanak a következő év elejéig, méghozzá Kína nagyobb városaiban, illetve Tokióban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Baidu

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés