Hirdetés

Az RDRAM és a DDR vérremenő csatája

...pedig nem akármekkora árcsökkentésről van szó. A korábban 30-40 dollárokba kerülő DDR chipseteket ma 20 dolcsiért "utánad dobják". Lassan a DDR RAM és SDR RAM árszintre süllyed (bár ez utóbbit nehéz utolérni.. minden héten esik az ára, egy jobb videokártyáért kényelmesen megkapunk fél giga RAM-ot), minden adott tehát a piac meghódítására. És mégsem történik semmi, a DDR alig fogy.

Jól látszik itt is, hogy mekkora úr az Intel. Hiába az AMD (Digital) EV6-os busza, hiába a DDR nyújtotta, mérhető és kézzelfogható előny, a piacnak mégsem kell. Miért? Két igen egyszerű okból:

- az Intel P3-as platformnak egyszerűen fölösleges, semmit sem profitál belőle.
- az Intel P4-es platformnak nem kell: ott az RDRAM-ot támogató i850 és a hetek múlva megjelenő SDR RAM-ot támogató i845.

A dolog valahol igazságtalan, mert a P3-mal ellentétben az AMD Athlon igenis megy valamire a DDR-séggel. De Athlon ide, Athlon oda, a P3 nem, tehát a kereslet kicsi :(. Ez igen rossz hír mind a VIA-nak, mind az ALi-nak és az "über DDR chipsetet" nemrég kidolgozó SiS-nek is.

Mi történik ezzel párhuzamosan? Gyakorlatilag minden nagyobb memóriagyártó cég bejelentette, hogy rövid távon duplázzák, középtávon négy-ötszörözik az RDRAM kibocsátásukat. Az Elpida, Toshiba, Samsung és Winbond is hihetetlen kapacitásbővítésbe kezdtek, nyár végére (!!) mindegyikük a teljes kibocsátásuk 30-60%-át RDRAM-ra szeretnék fordítani!

Nagyon meredek, de sajnos nem meglepő fordulatot vett a két szabvány harca. Akik az RDRAM-ot temették, lassan kezdhetnek gyűjteni az új modulokra.

Azóta történt

Hirdetés