Hirdetés

Az NVIDIA „kimaxolja” a GF100-at?

A GF104 érkezésével a GeForce GTX 465 és 470 szerepe teljesen megkérdőjelezhetővé vált, hiszen az új lapka sokkal olcsóbb előállítási költség mellett eléri az előbbi megoldások teljesítményszintjét. A GeForce GTX 480 szerepe azonban kérdéses. Bár a gyártási költségek tekintetében egyértelműen fel kell áldozni a terméket, a marketingérték mégis megálljt parancsolhat ennek az akciónak. Az NVIDIA számára a leggyorsabb grafikus kártya címe egyelőre elérhetetlennek tűnik, így kénytelen beérni a leggyorsabb GPU rangjával, ami szintén értékesnek mondható. Ez mentheti meg a GeForce GTX 480-at a nyugdíjazástól, sőt nem elképzelhetetlen a „kimaxolt” a GF100-ak alkalmazása sem. Utóbbi lényegében az összes CUDA mag alkalmazását jelenteni, ami jelen esetben 512 darab végrehajtóegység lenne.


forrás: EXPreview

Az EXPreview be is számolt egy ilyen termékről, ám ez közel sem jelenti azt, hogy piacra kerül az elgondolás. A cikkből kiderül, hogy a teljes értékű GF100-as lapka a kereskedelmi forgalomban fellelhető GeForce GTX 480 órajelein átlagosan 6%-kal képes nagyobb teljesítményre. Ez önmagában hízelgő lenne, de az ördög a részletekben lakozik. Az 512 CUDA mag alkalmazása a megvásárolható megoldáshoz viszonyítva 204 wattal magasabb fogyasztást jelent a teljes gép esetében, ami sokkolóan magas érték. Ez természetesen a melegedésben is meglátszik, hiszen az Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus hűtője 94°C-ig engedi a GPU-t hevülni.


forrás: EXPreview

A fenti értékek tudatában egyértelműen kérdéses a 512 CUDA magos GeForce GTX 480 bevetése. Valószínűleg az NVIDIA nem is erőlteti majd a koncepciót, de a partnereknek meghagyhatja a lehetőséget, amennyiben a gyártók egy közel 400 wattot fogyasztó grafikus kártyával szeretnék meglepni a vásárlókat. A jövő természetesen a GF104 felé vezet, amiből már lehet olyan kártyát építeni, ami egy nyomtatott áramköri lapon két GPU-t használ. Konfigurációtól függően bizonyosan tartható a 300 wattos fogyasztási határ, ám a Radeon HD 5970 ellen nem biztos, hogy elég lesz. Persze a leggyorsabb grafikus kártya címe csak a presztízs szempontjából fontos, mivel az új csúcs-GeForce gyártása anyagilag jobban megérné a jelenlegi termékpaletta leggyorsabb megoldásánál.


forrás: EXPreview

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés