Hirdetés

Az Intel megvásárolta az Alpha üzletágat a Compaq-tól

A Compaq egységes vállalati szervercsaládjának ár/teljesítmény arányában jelentős javulás várható, kialakulóban vannak a jövő informatikai építő elemei; Az új 64-bites ipari szabvány architektúrát a Compaq jelenlegi összes operációs rendszere támogatni fogja.

A Compaq és az Intel ma több évre szóló megállapodást jelentett be, a továbbfejlesztett Intel Itanium processzorcsaládjára épülő szerverek gyors bevezetésének elősegítésére. A Compaq az Alpha technológián alapuló vállalati processzorgyártás kulcsfontosságú elemeit átadja az Intelnek, és a teljes 64-bites vállalati szervercsaládját átállítja a továbbfejlesztett Itanium architektúrára. Ettől a lépéstől a két cég az Itanium processzorcsalád piaci részesedésének növekedését várja.

A ma bejelentett technológiai és marketing-együttműködési megállapodás összeházasítja a Compaq rendszertervezői szakértelmét és meglévő széles vásárlói bázisát az Intel mikroprocesszor-tervezési és gyártási kapacitásával. A Compaq olyan szerverek rendkívül széles körét fejleszti majd ki - a szuperszámítógépektől a webszerverekig - melyek mind ugyanarra a mikroprocesszor-architektúrára, az Itanium architektúrára alapozva üzemelnek.


AlphaServer, NonStop, ProLiant fejlesztési tervek

A Compaq kijelentette, a jelenlegi és a fejlesztés alatt álló Alpha processzor-technológiára építve 2003 végéig folytatja az új AlphaServer rendszerek tervezését és készítését. A vállalat azt tervezi, hogy a jelenlegi nagy teljesítményű AlphaServer GS sorozat teljesítményét a nyár végén 1 GHz-es Alpha processzorral fokozza tovább. A jelenleg fejlesztés alatt álló, EV7 kódnevű következő generációs Alpha processzor a jövő év végén bevezetendő új AlphaServer rendszert fogja működtetni.

A Compaq ezen felül a MIPS chip-technológiát felhasználva új NonStop Himalaya rendszereket is tervez és készít majd, amíg az első Itanium-alapú rendszerek 2004-ben piacra kerülnek.

A vállalat hozzátette, hogy ezen felül az Itanium processzorra épülő ProLiant szerver fejlesztési tervének megvalósításában is nagy léptekkel halad majd előre; az első Itanium-alapú rendszerek piaci megjelenése 2001. harmadik negyedévére várható.

A vásárlók méretezési igényeinek kielégítése érdekében a Compaq a ProLiant szerverek széles választékát kínálja majd, így az ultrasűrű szerverek elkövetkező generációit, a jövőben megjelenő hipersűrű penge-architektúrára épülő szervereket és egyéb moduláris szerver-alkotókat. Vásárlóinak bővítési igényeit a Compaq népszerű, Intel-architektúrára épülő 8-utas ProLiant szervereinek jelenlegi és elkövetkező generációival, valamint egy Itanium processzorcsaládra épülő 32-utas ProLiant szerver kifejlesztésével tervezi kielégíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés