Hirdetés

Az Intel a Linux mellett

A Linux útját egyengető nonprofit szervezet, az Open Source Development Labs tegnap jelentette be, hogy pénzügyi alapot hoz létre a Linux-felhasználók védelme érdekében. Az alapból azok a Linux-felhasználók részesülhetnek majd, akiket a nyílt forráskódú rendszer ellen többfrontos háborút folytató SCO Group beperel. A pénzek elosztásáról a szervezet igazgatótanácsának egyik albizottsága dönt majd.

Az OSDL-t támogató Intel is hozzájárult az alap létrehozásához, így foglalva először állást az SCO és a Linux-felhasználók jogi csatájában. A szervezet 10 millió dollárt remél összegyűjteni, melyből egyebek mellett az Intel, az IBM és a MontaVista Software segítségének köszönhetően 3 millió már rendelkezésre áll.

Amint az ismert, az SCO Group tavaly márciusban indított pert az IBM ellen a Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződések megszegése miatt. A vádak szerint az IBM számlájára írható, hogy egyes, az SCO tulajdonában lévő unixos megoldások átszivárogtak a Linuxba. Az SCO ezért 3 milliárd dolláros kártérítést követel az IBM-től, illetőleg licencdíjat kíván szedni a Linux-felhasználóktól. A vállalatot az IBM szabadalombitorlás vádjával viszontperelte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés