Hirdetés

SandForce vezérlővel érkezik az Intel 520 SSD?

Hónapok óta rengeteg pletyka kering arról az interneten, hogy az Intel mégis csak beadja a derekát, és a megfelelő teljesítmény elérése érdekében alkalmazza a konkurensek által favorizált SandForce vezérlőket. A cég eddig büszke volt arra, hogy SSD-i saját gyártmányú komponensekből épültek, és az általuk fejlesztett vezérlőbe is rengeteg energiát öltek. Az első megbicsaklás az Intel 510 érkezésekor volt tetten érhető, amikor is még nem rendelkeztek a legújabb SATA szabványt támogató kontrollerrel, ezért a versenyképesség megőrzése érdekében egy Marvell chip köré építkeztek. A legújabb információk szerint azonban nem egyedi esetről volt szó, hiszen a közelgő 520-as (Cherryville) meghajtó is „idegen” komponenseket tartalmaz.

Bár a kiszivárgott adatok egyike sem említi konkrétan a SandForce vezérlő alkalmazását, de a kapacitások és teljesítménymutatók alapján beigazolódni látszik a pletyka. Az 510-hez hasonlóan az 520 is a felsőbb kategóriából szeretne kihasítani egy szeletet. Az előd széria egy 120 és egy 250 GB-os modellből állt, ehhez képest az 520 nem kevesebb, mint 5 különböző kapacitású egységgel kíván nyitni (60, 120, 180, 240, 480 GB). Tehát a skála mindkét irányban bővült, főleg a 60 GB-os modell keltheti fel a gyors rendszerlemezre vágyók figyelmét.


[+]

Ami a nyers adatokat illeti, a SATA 6 Gbps csatolófelületű SSD-k írási és olvasási sebessége rendre 520 és 550 MB/s értékekben tetőzik, 4 kB-os blokkméret esetén pedig maximum 85 000 IOPS-ra képes. Leginkább az utolsó szám árulkodik arról, hogy nagy valószínűség szerint a hasonló kategóriás OCZ, Corsair és egyéb meghajtókban is ketyegő SF-2281 kontrollerről lehet szó. Így remek és valóban ütőképes adattárolókat kaphatunk, ha ezt a teljesítményt sikeresen párosítják az Intel hírhedt megbízhatóságával és egy jól megírt firmware-rel. Debütálásának pontos dátuma és vételára ismeretlen, azonban figyelembe véve, hogy már novemberben meg kellett volna jelennie, nem kizárt, hogy még idén a boltok polcaira kerülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés