Hirdetés

Az IFA-n érkezik a Samsung virtuális valósághoz szánt Galaxy Gear VR headsetje

Nagyjából egy hónappal ezelőtt futótűzként terjedt a hírt, hogy a Samsung szövetségre lép az immáron a Facebook kezében lévő Oculus VR-rel, ezzel lényegében megerősítve azokat a pletykákat, hogy a dél-koreai vállalatot is érdekli a jövő technikai trendjeit erősen befolyásoló virtuális valóság. Mindezt természetesen hol máshol, mint a számukra kedves mobil platformon, egy okostelefonokhoz szánt kiegészítővel valósítanának meg, ami a friss információk szerint a Galaxy Gear VR elnevezést viseli, és a hamarosan kezdődő berlini IFA alkalmával mutatkozik be a nagyközönség előtt. A Samsung és az Oculus partneri viszonyának előnyeit és árnyoldalait már korábban alaposan körüljártuk, de arra talán sokan nem számítottak, hogy a Samsung ilyen hamar színre lép a kész eszközzel, így valószínűsíthető, hogy egy ideje a háttérben már dolgoznak a projekten, a többi (mint például a szövetség bejelentése egy hónappal ezelőtt) pedig csak puszta formalitás volt.

Tekintve, hogy a kész termék bemutatója már itt van a nyakunkon, a SamMobile.com néhány információt is csepegtetett a Gear VR-rel kapcsolatosan. Ebből kiderül, hogy az eszköz nem egy önállóan működőképes termék, hanem egy moduláris kiegészítő, amibe a megfelelő telefont dokkolva érhető el a virtuális valóság. Tulajdonképpen a kapcsolódó készülék jelenti majd a Gear VR lelkét, ugyanis a virtuális valósághoz szükséges, fejmozgáshoz kapcsolódó számításokat is az okostelefonban található SoC végzi, méghozzá a hozzá kapcsolt szenzorok adatait (gyorsulásmérő, giroszkóp stb) felhasználva, a megjelenítés pedig szintén az okostelefon kijelzőjén történik.


(forrás: SamMobile)

Mindez segít a Gear VR árának alacsonyan tartásában, ami ezzel a megvalósítással egyébként nagyjából a 2014-es Google I/O-n mutatott, hihetetlenül egyszerű, kartonból készített Cardboard koncepcióját követi, de sokkal kényelmesebb formában, és ezúttal némi Samsung által fejlesztett hardverrel kiegészítve, míg a szoftveres oldaléért az Oculus-szal közösen fejlesztett szoftver felel majd. A Gear VR házán helyet kap egy touchpad a behelyezett készülék kezelésének megkönnyítése végett, illetve egy "átnéző" gomb is, ami lehetővé teszi, hogy a telefon kameráját használva a környezetünk valódi képét emelhessük be a virtuális valóságba. A rajtra egyébként a vállalat előre jól felkészül, így számos, kifejezetten a Gear VR-re felkészített alkalmazás és a fejlesztői csomag (SDK) is elérhető lesz már a kezdetektől fogva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés