Hirdetés

Az elegáns üzletember esete a sokoldalú hibriddel – két különleges netbook

Nem mondhatjuk, hogy a gyártók az utóbbi időben ne kényeztetnének el minket az újabbnál újabb netbookokkal, lassan szinte hetente van egy-egy új bejelentés. A készülékek jó része még mindig a jól bevált sémára épül (Intel Atom processzor, 10 col és 1024x600 pixel körüli kijelző), azonban akadnak igazán figyelemreméltó újdonságok is.

Az egyik új modell egy kevéssé ismert gyártótól, az Always Innovatingtól származik. A beszédes nevű Touch Book több érdekességgel is szolgál. Egyfelől azzal, hogy a megszokott Intel Atom helyett ARM processzort kapott (abból is az OMAP3530-ast), és részben ennek köszönhetően kiváló akkumulátoros üzemidővel rendelkezik, akár tíz óránál több időt is kibír hálózat nélkül, tehát az egész napos hurcolászgatásra is elég lehet. Természetesen nem véletlen a Touch Book elnevezés, ami nem egy egyszerű netbookot, hanem egy kombinációt takar. A készülék ugyanis érintőképernyős tábla-PC-ként is használható, ha nincs hozzácsatlakoztatva a rákapcsolható billentyűzet. Ha igen, akkor pedig egy teljes funkcionalitású netbookkal van dolgunk.

Ha akarom netbook, ha akarom tablet (Fotó: Notebookcheck)
Ha akarom netbook, ha akarom tablet

A különlegességek még nem értek véget, mert a Touch Book nem merevlemezt, de még csak nem is SSD-t, hanem egy 8 GB-os microSD kártyát használ háttértárként. Emiatt, és mert egyáltalán nem rendelkezik ventilátorral, teljesen csendben működik. Kijelzője 8,9 hüvelykes és 1024x600 pixel felbontású, ami nem sok ugyan, de az alapvető alkalmazásokhoz elég. Természetesen kapott hangszórót és mikrofont is, valamint 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi és Bluetooth modullal is felszerelték. Az egy kilogramm alatti tömeg és a 23,6 x 17,8 x 3,6 cm-es méret szintén vonzó tulajdonság.

Hogy mennyibe kerül? A fentiekhez képest nem is sokba: a tábla-PC magában 299 dollárért, a hozzá való billentyűzet pedig 99 dollárért vásárolható meg.

Másik gépünk már némileg konzervatívabb koncepcióra épül, de igényes kivitele miatt mindenképpen figyelmet érdekel. A HP Mini 5101 az Intel 1,66 GHz-es Atom N280 processzorát kapta, amihez 2 GB DDR2 RAM és 320 GB-os merevlemez társul, de választható akár 80 GB-os SSD meghajtóval is. A kijelző mérete fix: 10,1 hüvelykes, a felbontása viszont választható, így rendelhetjük 1024x600, de 1366x768 pixel felbontású, 16:9 képarányú egységgel is. A grafikáról az Intel GMA 950 gondoskodik, ami a legtöbb netbookon futtatható alkalmazáshoz elégséges.

Elegáns Mini
Elegáns Mini

Az új Mini 95%-os méretű billentyűzetet kapott, ami sokkal kényelmesebb a gépelésnél, mint egy átlagos netbookos klaviatúra. Alapfelszereltségben négycellás akkumulátorral árusítják, de választható hozzá hatcellás telep is, amellyel a gyártó állítása szerint akár a nyolc órás üzemidő is elérhető. Ez, és a – négycellás akkumulátorral együtt – 1,2 kg-os tömeg, valamint a 26,2 x 18 x 2,3 cm-es méret kiváló hordozhatóságot tesz lehetővé, akár egy kisebb aktatáskába is befér. Felszerelték kártyaolvasóval, 802.11a/b/g/n szabványú Wi-Fi-vel és két megapixeles webkamerával, de opcionálisan Bluetooth 2.0 és WWan modul is választható hozzá.

A kifejezetten igényesebb felhasználóknak szánt HP Mini 5101 valamikor a júliusi hónap folyamán kerül majd az üzletekbe, és várhatóan 449 dollárba fog kerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Előzmények

Hirdetés