Hirdetés

Az ATi bemutatta a Mobility RadeOn grafikus chipet

Az ATi a mai napon bemutatta a PC-k körében már jól ismert, és rendkívül kedvelt RadeOn grafikus kártyának mobil "kistestvérét", a Mobility RadeOn-t. A napnál is világosabb, hogy a desktop gépek mellett most már a notebook piac is gyilkos csatatérré válik, hiszen nemrég az nVidia dobbantott a GeForce2 GO-val (veszélyeztetve ezzel az ATi Rage Mobility chip-jét, ami felett, valljuk be, már tényleg eljárt az idő. Ennek ellenére a Rage128 chip-en alapuló notebook-os megoldással az ATi a piac 54%-át tudhatta magáénak).

A GeForce2 GO-ról már korábban beszámoltunk, jöjjön most az ATi válasza, a RadeOn Mobility:

  • 166 vagy 183MHz core és RAM frekvencia
  • 32-bit vagy 64-bit memória sávszélesség (szemben a PC-s grafikus vezérlők megszokott 128 bitjével), mindkét esetben SDR és DDR RAM-ot is támogat. 64-bit és DDR esetén egy GeForce2 MX teljesítményét kapjuk sávszélességben, de ez ugye a felső határ.
  • HyperZ megmaradt, viszont a Charisma Engine ugrott (azaz a Mobility RadeOn nem rendelkezik T&L támogatással). Az alacsony memória sávszélesség miatt a HyperZ szerepe kritikus lehet!
  • HydraVision: hasonló a Matrox DualHead és az nVidia TwinView megoldásához, lényege, hogy a grafikus chip két megjelenítőt támogat
  • iDCT és Motion Compensation, azaz tökéletes DVD lejátszás, ahogy azt az ATi-tól megszokhattuk
  • Power Management: az új chip két üzemmódot támogat, egy gyors és egy lassú üzemmódot, az Intel SpeedStep technológiájához hasonlóan. Az utóbbi esetben a fogyasztása (amely a GeForce2 GO-nál mindenképpen sokkal kevesebb, az ATi szerint) lényegesen csökken. Konkrét értékekről az ATi nem beszélt.
  • Pipeline-ok: erről ellentétes hírek röppentek fel, az biztos, hogy a RadeOn-hoz hasonlóan marad a Pixel Tapestry architektúra. Magyarul a 3 texel/pixel, és feltehetően 1db pixel pipeline-ja lesz. Tehát 166MHz esetén ez 166 MPixels/sec és 500 MTexels/sec (bár ez utóbbi mutatónak tényleges tartalma nincs, azért meg szokták adni).

A teljesség igénye nélkül megadunk két linket, angol site-okra, melyek az új ATi chip-et mutatják be:
- Tom's Hardware
- Anandtech

Azóta történt

Hirdetés