Hirdetés

Nagyon nem lesz olcsó az első Intel Core i3-as Chromebook

A piaci szereplők közül az Acer elsőként lépte meg, hogy Chromebookjában Intel Core i3 központi egységet használjon, ami az Intel szerint sokat lendít az alapvetően felhős szolgáltatásokra kihegyezett operációs rendszert futtató masina teljesítményén. A lépés annak tudatában nem volt váratlan, hogy az Acer már a New York-i bejelentések alkalmával utalt rá, dolgoznak az eddigi legerősebb, ChromeOS-t futtató mobil masinán, majd később az Intel is megerősítette, hogy valóban érkezhetnek az eddiginél erősebb megoldások.

Az Acer tulajdonképpen a processzorcserét úgy lépte meg, hogy a már meglévő, 11,6"-es C720-as modellbe változatlan körítés (gondolva itt a kijelzőre, méretre, tömegre, csatlakozókra és hálózati képességekre) mellett szerelte be az új, 1,7 GHz-s Intel Core i3-4005U jelzésű központi egységet, de az üzemidő maradt 8,5 óra, akárcsak a korábban alkalmazott Celeron 2955U jelzésű CPU esetében. Az új processzor mellé nagyobb, 16 helyett 32 GB-os tárhelyet párosítottak, míg a rendszermemória mérete továbbra is 4 GB maradt, ugyanakkor egy 2 GB-os verziót is piacra kerül, ami valamivel csökkenti majd a vételárat, ami egyébként jelentősen megugrik. A 4 GB RAM-mal szerelt Acer C720-3404 380 dollárba, míg a 2 GB-os C720-3871 350 dollárba fog kerülni, ami jóval magasabb, mint a még piacon lévő, mindössze 200 dollárba kerülő 16 GB-os SSD-vel szerelt Celeron processzoros modellnél.

Acer C720 Chromebook, hamarosan Intel Core i3-mal
Acer C720 Chromebook, hamarosan Intel Core i3-mal [+]

Tulajdonképpen az áremelkedés nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az eddig használt Celeron és a most bekerülő Core i3 ára között listaáron 168 dolláros különbség van, és ehhez hozzáadódik még a nagyobb adattároló felára is. Mindezek tudatában számos kérdés merül fel. Vajon hányan lesznek hajlandóak a kihasználhatóság szempontjából egyelőre megkérdőjelezhető extra teljesítményért masszív +75-90% százalékos felárát fizetni egy olyan termék esetében, ami alapvetően olcsóságának is köszönheti az eddig elért eredményeit? A régebbi modell vajon a piacon marad, vagy ezt követően csak a drágább kivitel lesz elérhető? Nem vagyunk biztosak benne, hogy stratégiai szempontból ez bármelyik gyártó számára kifizetődő lépés lesz, de ebben a kérdésben minden bizonnyal a vásárlók fognak igazságot tenni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés