Hirdetés

Az 1,9 GHz-es Celeron lesz a következő tuningbajnok?

Az Intel a napokban jelentette meg 1,8 GHz-en működő Celeron processzorát, amelyet az olcsó számítógépek piacára szán. A processzor az 1,7 GHz-es változattal egyetemben a már jól bejáratott 0,18 mikronos gyártástechnológiával készül, szemben a Northwood magos Pentium 4-hez, amely már a 130 nanométeres gyártósoron megy keresztül.

Az Intel még ebben az évben hat üzemében átáll a fejlettebb eljárásra, amely a processzorok magmétetének csökkenését eredményezi, ezzel azok gyártásának költségei is alacsonyabban tarthatók. A cég a következő költséghatékony megoldását, az 1,9 GHz-es Celeron processzort is így tervezi kiadni.

Amennyiben az előzetes várakozások igaznak bizonyulnak, akkor az 1,9 GHz-es Celeron processzor lehet a tuningosok álma. Ez a gyártástechnológia mellett annak köszönhető, hogy a Northwood(-512) maghoz képest (512 KB cache) a Pentium 4 Northwood alapú Celeron mindössze 256 KB belső gyorsítótárral rendelkezik, amely egyszerűbb tuningolhatóságot eredményez.

Ismerve a Northwood eredményeit - miszerint a legtöbb 1,6A GHz jelzésű Pentium 4 processzor vígan szaladgál 2,4-2,6 GHz-en, és a 2 GHz-es változat egy kis szerencsével elérheti a 2,8-2,9 GHz-et egyszerű léghűtéssel - elmondható, hogy a 0,13 mikronos technológiának és a lecsökkentett belső cache-nek köszönhetően az 1,9 GHz-es Intel Celeron processzor elérheti akár a 3 GHz-es határt is!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés