Hirdetés

Szemet vetett a windowsos kézikonzolok piacára az AYN

A vállalat már lerakta a névjegyét az Odinnal, de a Loki sorozattal többet kínálnak majd.

Manapság nagyon felpörgött a kézikonzolok piaca, és egyre több szereplő látja úgy, hogy van igény a windowsos megoldásokra. Az AYN is így vélekedik, amely vállalat egy sikeres gyűjtés után már piacra dobta az Odin nevű kézikonzolják, de ez ARM-os megoldás volt. A maga kategóriájában persze sikeresnek számított, hiszen majdnem 3,7 millió USA dollárt sikerült összeszedni rá, amely pénzt a cég befekteti új termékek fejlesztésébe.

Ennek hozománya lesz a Loki sorozat, amely már a klasszikus windowsos kézikonzolok közé nevez. A bemutatóvideóban a cég szerényen csak a valaha készült legmegfizethetőbb alternatívának nevezi, aminek lehet némi valóságalapja, hiszen összesen öt különböző termék jön, célirányosan megszabott árszintekre.

Korábban említettük már, hogy a windowsos kézikonzolok legnagyobb problémáját a Steam Deck jelenti. Utóbbi nem csak gyors, de kedvező áron is kínálja a Valve, ráadásul telepíthető rá Windows, ami miatt a konkurencia nehezen talál rajta fogást. Az AYN a Loki sorozattal ezen próbál javítani.

A széria alapmodellje a Loki Mini lesz, amely 299 dolláros áron érkezik, és egy meg nem nevezett Intel Alder Lake-U kódnevű modellt fog tartalmazni 64 GB-os adattároló társaságában. Ezen a szinten egyáltalán nem kell várni erőgépet, a cél az lehetett, hogy árban a Valve legolcsóbb megoldása alá menjenek, és a hardvert is ennek megfelelően választották meg. Emiatt persze csodát biztos nem fog tenni a Loki Mini.

Ha valaki egy kicsit is komolyan gondolja, akkor a Loki normál kiadását választja, amelyben már az AMD Rembrandt kódnevű lapkát használó, Ryzen 5 6600U SoC APU-ja dolgozik, mellé pedig 64, 256 vagy 5120GB-os SSD kérhető. Az árak az adattároló kapacitásának megfelelően növekednek 499, 599 és 699 dollárra. Végül a Loki Max lesz a csúcs 799 dollárért, és ebben Ryzen 7 6800U dolgozik majd az 512 GB-os SSD mellett.

A dizájn tekintetében mindegyik Loki ugyanazt a vázat használja, így a kijelző mérete is megegyezik, noha az elképzelhető, hogy az egyes gépek között azért lesz még eltérés a rendszermemória kapacitását, illetve a megjelenítő felbontását tekintve.

A nagy kérdés, hogy a most bejelentett sorozat mikor jelenik meg, illetve a főbb konkurensek hozzáigazítják-e a saját megoldásaik árazását. Utóbbi tényező döntően meghatározhatja a AYN Loki modellek versenyképességét. Valószínű az is, hogy a Steam Deck ellen még ezek a gépek is nehezen mennek majd, de egyre több cég ítéli meg úgy, hogy a piac elég nagy több megoldás eltartására is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AYN

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés