Hirdetés

Autóba ül a Shuttle

A héten véget ért CeBIT-en mutatta be a Shuttle első, kifejezetten autókhoz fejlesztett mini számítógépét, a CarPC-t. A leginkább autóhifi erősítőhöz hasonlító, körülbelül 28 x 23 x 7 centiméteres házban lapuló számítógép a gyártó közleménye szerint különösen jól ellenáll az autókban uralkodó, a PC-k számára meglehetősen mostohának tekinthető körülményeknek, így elsősorban a vibrációnak és az átlag feletti hőmérsékletnek.

A gyártó tesztjei szerint a CarPC zárt térben, akár 35 °C-os környezeti hőmérséklet mellett is képes tartós üzemre, merevlemeze pedig a speciális felfüggesztésnek köszönhetően működés közben akár 2 G gyorsulást is problémamentesen elvisel. A Shuttle új autós számítógépe külön erre a felhasználási területre fejlesztett tápegységet kapott, mely kifejezetten jól tűri az áramingadozást (a gép 10,6-től 16 voltos működési feszültség mellett üzemképes), és képes automatikusan leállítani a CarPC-t, ha az autó motorja leállt.

A Shuttle egy Intel Core Duo T2400-as CPU-t épít a CarPC-be a 945GM típusú, integrált grafikus maggal is felvértezett lapkakészlet mellé. A számítógép az asztali PC-knél jól ismert High Definition Audio hangvezérlővel rendelkezik, mely analóg és digitális kimenetekkel egyaránt továbbíthat jelet. A géphez PS/2 egér és billentyűzet, valamint négy USB-s periféria csatlakoztatható, adott továbbá a vezetékes hálózati összeköttetés is. Bár az autóban praktikus lehetne, vezeték nélküli hálózati modul és GPS egység nem került a CarPC-be, szintúgy kimaradt a Bluetooth rádió és az optikai meghajtó is.

Előzmények

Hirdetés