Hirdetés

Augusztus közepén érkeznek az új VGA-k?

A Németországban található Köln Augusztus 13-a és 19-e között két eseménynek is otthont ad. A GDC Europe és az utána következő Gamescom rendezvény a játékvilággal kapcsolatos legfrissebb híreket hozza el a nagyvilág számára, és úgy néz ki, hogy az AMD és az NVIDIA az eseményekkel párhuzamosan szeretne pár új terméket bejelenteni.

Az AMD termékskálájából már csak a Radeon HD 7990 jelzésű újdonság hiányzik, mely korábban New Zealand kódnéven szerepelt az útitervben, de a tavaszra tervezett start meghiúsult. Az okokat a gyártópartnerek szerint a PLX PEX8747-es jelzésű PCI Express 3.0-s elosztóhíd hiánya okozta, mely a GeForce GTX 690 megjelenése után kialakult általános hiányért is felelős volt. Mára a helyzet úgy néz ki, hogy normalizálódott, így a Radeon HD 7990 megjelenése elől elhárultak az akadályok. Az AMD talán még jól is járt a kivárással, hiszen időközben elkészült az új revíziós Tahiti kódnevű cGPU, mely elődjéhez képest nagyobb órajelen képes üzemelni, és bevezette a PowerTune Boost szolgáltatást is.

A Radeon HD 7990 paramétereiről nem sokat lehet tudni, de a friss pletykák szerint az AMD olyasmi termékkel készül, amilyen a Radeon HD 6990 volt. Az újdonság alapértelmezett módban 375 wattos TDP fogyasztási limittel rendelkezik majd, de az OEM-partnerek számára külön BIOS lesz, amivel a PowerTune fixen -20%-os módba állítható, hogy a termék megfeleljen a PCI-SIG követelményeinek. A másodlagos BIOS a tuning szerelmeseinek lesz fenntartva, mellyel a VGA fogyasztási limitje 450 wattra nő, de minden tuningot akadályozó tényezőt kikapcsol a rendszer. A vállalat a Radeon HD 6990-en ezt AUSUM (Antilles Unlocking Switch for Uber Mode) szolgáltatásnak hívta.

Az AMD a korábban megkezdett hagyományokat sem töri meg, hiszen a Radeon HD 6990 a Dragon Age 2 című játékkal párhuzamosan érkezett. A Radeon HD 7990-et a Sleeping Dogs című alkotás várja majd, amely DirectX 11-es módot is kap.

Az NVIDIA újdonságai még ennél is fontosabbak. Bár a csúcs-VGA-kat nem szabad lebecsülni, de ez a szegmens az eladások elhanyagolható részéért felel. A zöldek azonban még adósak a megfizethető kategóriába nevező, Kepler architektúrára épülő termékekkel, hiszen a nagyon gyengére sikerült GeForce GT 640-en és a méregdrága felsőkategóriás versenyzőtrión kívül csak a korábbi generáció GeForce-ok érhetők el, melyek egyértelműen versenyképtelenek a sokkal fejlettebb, új generációs konkurensekkel. Az űrt a 650 és 660 sorozatba tartozó GeForce VGA-k fogják betömni.

A hírek szerint érkezik egy GK107-es GPU-val felszerelt termék, mely lényegében egy GeForce GT 640 lesz, csak DDR3 helyett végre GDDR5 szabványú fedélzeti tárat kap. A drágább VGA-k az új GK106-os lapkára épülnek. A pletykák szerint ebben a GPU-ban 1152 darab CUDA mag található, és minden bizonnyal 256 bites lesz a memóriabusz, de az egyik érkező újdonság esetében ebből csak 192 bit lesz aktív, ami azt is jelenti, hogy az eredetileg elérhető 32 darab blending egységből csak 24 lesz befogható.

Megtudtuk még azt is, hogy az új GeForce GTX 660 és 660 Ti termékek a 3DMark 11-ben kiemelkedően teljesítenek, és rendre a Radeon HD 7870 és 7950 teljesítményét hozzák. Információink szerint alapvetően a régebbi játékokban is helytállnak, de annyira már nem gyorsak, mint a 3DMarkban. Ennél jóval nagyobb gond lehet, hogy a frissebb DirectX 11-es programokban eléggé lemaradnak az új generációs Radeonok mögött. Jelenleg tehát a várt papírforma kezd kibontakozni, így ha a program nem igényel bonyolult számításokat, akkor jól érzi magát a Kepler, de ha előkerül néhány komplexebb compute shader kód, akkor a GCN architektúra kiemelkedő hatékonysága teljesen felborítja az erősorrendet.

Valószínű, hogy nem egyszerre fognak startolni új GeForce-ok, ugyanis a gyártó- és kereskedelmi partnerek még sok előző generációs termékkel rendelkeznek, amelyeket előbb el kell adni. Az NVIDIA hamarosan kitűzi a GeForce 550 és 560 sorozatba tartozó termékek szállításának végnapját, ami után komoly akciókra is lehet számítani – elsősorban pénzvisszafizetéses formában.

Előzmények

Hirdetés