Hirdetés

ATI & Creative - az új álompár?

A Creative általában meglehetősen élesen reagál az általa gyártott termékek piacán bekövetkező változásokra. Így van ez most is, amikor az nVidia néhány napja bejelentette, hogy a Soundstorm chipre épülő hangkártyát akar kifejleszteni. A Creative válaszlépése máris megérkezett.

A nagymúltú cég ugyanis úgy döntött, hogy a történtek után tárgyalásokat kezd az ATI-val. A téma pedig nem akármi: a kanadai vállalat grafikus chipjeire épülő videokártyák gyártása. Mostanában az nVidiát sorra érik a pofonok: már két prominens partnervállalat is az ellenfél táborához szegődött.


Creative Blaster5 FX5900 Ultra

Azonban egyes szakértők véleménye szerint a Creative döntése nem is igazán a Soundstorm-chipes hangkártyák jövőbeni piaci megjelenésével magyarázható, hanem sokkal inkább azzal, hogy a távol-keleti társaság be akarja magát biztosítani a jövőre vonatkozóan is. Hiszen, ha az nVidiával meg is romlik esetleg a viszonya, még mindig ott lesz az ATI, így a túlélés biztonságosabbnak látszik.

Az nVidia viszont azonnal reagál a kétpólusú - az nVidia és ATI termékeit egyaránt készítő - gyártópartnerek lépéseire: amelyik cégről kiderül az ATI-kapcsolat, annak azonnal a piacinál magasabb áron adja el a grafikus chipjeit. Ezzel a lépéssel azonban félő, hogy hosszútávon öngólt lő a cég, a "mindent erőből oldjunk meg" politika nem célravezető minden esetben.

Van még egy másik indoka is a Creative lépésének, ami nem más, mint hogy mostanában - finoman fogalmazva - látványos technológiai erőfölényben vannak az ATI kártyái, ráadásul egyelőre kevés nagy gyártó "tette rá a kezét" az ATI chipekre, így vonzóbb lehetőséget jelent a cég piaci szempontból. A belépőszintű GeForce FX 5200-ason kívül (igaz, az is csak az OEM-gyártóknál), sem a GeForce FX 5600, sem a GeForce FX 5900 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mindenesetre érdekes piaci mozgások elé nézünk az év hátralévő hónapjaiban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés