Hirdetés

ASUS EeeBox EB1030 család, az egyliteres nettop-PC

Az ASUS egy új modellel bővíti EeeBox nettopjainak sorát. A mindössze 290 grammos EB1030 219 x 172,5 x 29 mm-es méreteivel igazán kompaktnak számít, ráadásul fektetve és állítva egyaránt elhelyezhető, így praktikussági szempontokat vizsgálva sem érheti szó a ház elejét. A dizájn abszolút letisztult, a vékonyka előlapon 4 db USB 2.0-s kapu, kártyaolvasó és a 3,5 mm-es jack ki- és bemenetek sorakoznak a bekapcsológomb társaságában. Hátul a kép valamivel összetettebb, itt a HDMI és D-Sub képkimeneten felül RJ-45 Ethernet, táp- és COM port csatlakozók sorakoznak, valamint a Kensington zár és egy Wi-Fi antenna csatlakozó is fellelhető.


[+]

A kis mérettel járó előnyöket viszont elveszítjük a szűkös, mindössze 1 literes űrtartalmú belső tér miatt, mely erősen behatárolja a hardveres lehetőségeket, főként ami a hűtést illeti. Erről árulkodnak például a csupán 2.0 szabványú USB portok is, amiből már sejthető, hogy nem a legmodernebb technológia, hanem az Intel Atom platformja dolgozik a háttérben. Konkrétan az Intel NM10 lapka és egy kétmagos D2550 vagy D2700 Cedar Trail processzor alkotja az aktuálisan tárgyalt nettop lelkét. A gyengébb processzorral szerelt változat 1 vagy 2, míg az erősebbikhez alapból 2 GB memóriát párosítottak, de mindkettő SO-DIMM modulokkal legfeljebb 4 GB-ig bővíthető.


[+]

A grafikus számításokat a D2550 központi egység esetében konfigurációtól függően végezheti az integrált grafikus vezérlő, vagy az x1-es PCI Express 1.0-s csatolóba helyezett NVIDIA GeForce 610M VGA (512 MB fedélzeti memóriával), viszont a D2700 csak ez utóbbival lesz választható. Merevlemezből alapkiépítésben 320 GB-os jár, ami mellé 16 GB SSD-t párosítottak gyorsítótárazás céljából, de ezek is módosíthatók (HDD-ból 500 GB-os, SSD-ből 32 GB-os is választható). Alapfelszereltség minden változatban az IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi vezérlő és a Gigabit Ethernet.

Az árcédula 265 euróról indul, de konfigurációtól és a választható extráktól (például plusz hozzá tartozó billentyűzet és egér) függően ez akár 300 euró környékére is feltornázható. Magyarországi megjelenés egyelőre kérdéses.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés