ASUS blog: Zenbook Pro 15, a munkagép

Nagy teljesítményt, hosszú üzemidőt, jó ergonómiát kínál a Zenbook Pro széria nagy kijelzős tagja.

Ha az ASUS Zenbook szériája kerül szóba, az ember általában egy 13-14 hüvelykes, kiválóan hordozható, elegáns ultrabookra gondol, amely elsősorban a mobilitásról szól. Ezek a tulajdonságok persze részben a most bemutatásra kerülő, UX535L becenévre hallgató Zenbook Pro 15-ben is megvannak, ám mint neve is mutatja, ennek a modellnek a tervezésekor sokkal inkább a kényelmes és hatékony munkavégzést, mintsem a szuper hordozhatóságot tartották szem előtt.


[+]

Arról azért persze nincs szó, hogy egy DTR kategóriás vasmacskát készítettek volna a tajvaniak, ez a notebook is minden ízében Zenbook, ami azt jelenti, hogy egy meglehetősen vékony, a monitor méretéhez képest kifejezetten apró gépet kapunk, elegáns fémházba szerelve. Az alumínium unibody házas notebook mérete 357 x 240 x 20 mm, tömege pedig még éppen alatta marad az 1,8 kg-nak. A kijelzőt körbeölelő keret természetesen divatosan vékony, mégis elfért benne egy Windows Hello kompatibilis, arcfelismerős beléptetést lehetővé tévő kamerarendszer.

A noteszgép összeszerelése, kivitele „Pro”, az illesztések tökéletesek, a gépház strapabíró. A zsanérok nem lötyögnek, de nem is járnak igazán könnyen, egykezes felnyitás, kijelzőállítás így nincs – ebben mondjuk szerepe van a gyártótól megszokott ErgoLift megoldásnak, amely eleve nagyobb erőt igényel, hiszen hátrahajtás közben a notebook alját el is emeljük az asztaltól. Mint általában a Zenbookoknál, a csuklótámasz, a billentyűzet és a burkolat alsó része kivétel nélkül alumíniumból készül, utóbbi pedig masszívabb gumilábakat és méretes szellőzőnyílásokat is kapott.


[+]

Beviteli eszközként az első helyen a numerikus résszel is ellátott billentyűzetet használhatjuk, amely határozott visszajelzéssel, kellemes ellenállással operál. Kiosztása elfogadható, bár a kurzormozgató nyilakat alaposan összenyomták. A vékony házban persze nincs sok hely, így a kapcsolási út elég rövid. A háttérvilágítás szerepel az extrák között, ujjlenyomat-olvasó viszont nincs, ezt a már említett IR kamerával feldobott arcfelismerés váltja ki. A másik beviteli mód, a tapipad egy jól működő, rejtett gombos megoldás, 105 x 74 mm-es felülettel. ScreenPad és NumberPad nincs, az előbbi külön opció, az utóbbira a valós formában jelen lévő numerikus billentyűzet miatt nincs szükség.


[+]

Csatlakozók területén kissé szegényes a kínálat, legalábbis a rendelkezésre álló hely méretéhez képest: jobb oldalon egy USB 3.2 Gen2 interfészt rejtő Type-C konnektor, egy kombinált hangcsatlakozó és egy dedikált töltőport található, a bal oldalra SD kártyaolvasó, HDMI és egy USB 3.2 Gen1-es Type-A kivezetés került.

Belső

A Zenbook Pro 15 UX535 elég sokféle kivitelben létezik, a belépő modellbe például Intel Core i5-10300H processzor kérhető 8 GB memóriával. Ehhez képest a nálunk járt változat elég jól felszerelt, lévén egy Core i7-10870H-t használ 16 GB RAM-mal, a grafikus feladatokat pedig egy GeForce GTX 1650 Max-Q látja el (opció a GeForce GTX 1650 Ti is).

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS Zenbook Pro 15 UX535
Processzor Intel Core i7-10870H – 2,2/5 GHz, 45 W TDP
Memória 2 x 8 GB (Samsung) DDR4-2933
Kijelző 15,6"-es, 1920x1080 pixeles Innolux N156HCE-EN1 IPS panel
Grafika - Intel UHD 630 Graphics
- NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q, 4 GB VRAM
Adattároló 512 GB Kingston NVMe SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX201
- Bluetooth 5.1
Interfészek - 1 db USB 3.2 Gen2 (Type-C)
- 1 db USB 3.2 Gen1 (Type-A)
- 1 db HDMI 2.0b
- 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
Extrák billentyűzetvilágítás, SD kártyaolvasó, IR kamera arcfelismeréshez
Akkumulátor 64 Wh
Méret 357 x 240 x 20 mm
Tömeg 1,8 kg
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS Zenbook Pro 15 UX535
Fogyasztói ár 410 000 forint
Garancia 3 év

Teljesítmény

Egy Core i7-10870H-val, 16 GB memóriával és GeForce GTX 1650-nel szerelt notebook egyértelműen az erős munkagépek közé tartozik, amelynél a dedikált grafikus vezérlő nem a játékosok, hanem a GPU tudását kihasználni képes képszerkesztő, videóvágó stb. szoftverek miatt került a komponensek közé. Ez látszik az eredményeken is, a PCMark 10 alatt a Zenbook Pro 15 elég szépen muzsikált:

  • PCMark 10 Extended: 5268
  • Essentials: 7741
  • Productivity: 7262
  • Digital Content Creation: 6180
  • Gaming: 5991

Ezek közül a játékokra vonatkozó Gaming pontszám mutatja, hogy a GeForce GTX 1650 Max-Q már kezd kifutni az erőből, hiszen még egy 65 wattos TDP-vel lefojtott GeForce RTX 3060 is kétszer ennyit ért el korábban. Ez persze nem baj, hiszen ezt a notebookot nem játékra veszik majd, és ha muszáj, akkor azért Full HD felbontásban, magas (de nem csúcs) minőségi beállítások mellett a legtöbb játék még használható marad.

A képernyőt persze nem feltétlenül erre optimalizálták, nincs semmiféle VRR, és a maximális frissítési frekvencia is csak 60 Hz. Viszont kapunk 101,4%-nyi sRGB-nek megfelelő színteret (a lefedettséget illetően ez 96,6%-ot jelent, míg az Adobe RGB-be tartozó színek 68,7, a DCI-P3-ba tartozóknak pedig 71,7%-át tudja visszaadni a monitor).

Ha a fentiekhez hozzávesszük a gyári kalibrációval már egész jónak nevezhető színhűséget (a legnagyobb delta E érték 3,01, az átlagos viszont csak 1,12), a 466 cd/m² maximális fénysűrűséget és az 1153:1 kontrasztarányt, akkor kijelenthetjük, hogy a gépben található Full HD felbontású CMN N156HCE panel teljességgel megfelel multimédiás alkalmazásokhoz is. Ez a képernyő egyébként csak egyike a sok választható lehetőségnek, amelyek között akad olcsóbb, 300 nites megoldás, de van többféle érintőképernyős, OLED-es és 4K-s opció is.

Használat közben a gép jobbára némán dolgozik, csak nagyobb terhelés hatására válnak hallhatóvá a ventilátorok, de a hangerő ekkor is csak közepes. A nagyméretű alumíniumház a keletkező hő elszállítását is elég jól segíti, így felül például 40°C alatt maradnak a legforróbb részek, és alul is csak a légbeömlőknél van ennél jelentősen melegebb. Maximális terhelésen a Core i7-10870H nem mentes a throttlingtól, és a melegedés hatására hosszabb terhelés során bizony némi teljesítménycsökkenésre is számíthatunk, de ennek mértéke nem rosszabb a versenytársakénál.

Az üzemidőt illetően a 64 Wh-s akkumulátor, bár nem dönt rekordokat, azt azért lehetővé teszi, hogy egy munkanapot töltő nélkül is megoldhassunk, feltéve persze, hogy a használat főleg irodai feladatokból áll (nekünk 8 óra 40 percet ment így a notebook). Akinek ez nem lenne elég, mert a 15,6”-es gépet többet használná út közben, az kérheti a nagyobb, 96 Wh-s akkumulátorral, ami már tényleg kiemelkedő üzemidőt biztosíthat, némileg magasabb, de éppen 2 kg alatt maradó össztömegért cserébe.


[+]

Összegezve tehát a tapasztalatokat, a Zenbook Pro 15 UX535 egy, a kijelző méretéhez képest jól hordozható, elegáns munkagép, a Zenbook szériától megszokott mutatós és strapabíró kivitelben. Az általunk tesztelt Core i7-10870H-val szerelt modell gyors, ráadásul a GeForce GTX 1650 Max-Q GPU-nak köszönhetően a komoly multimédiás alkalmazásokban még extra előnyhöz is jut, este pedig egy kis „kocajáték” is beleférhet. Csatlakozóból ugyan kerülhetett volna rá több, de kijelzője kiváló, emellett billentyűzete és üzemideje is jó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények