Asus blog: új UEFI funkciók az LGA1150-es alaplapokon

Oldalaink keretein belül már három LGA1150-es ASUS alaplappal is megismerkedhettek olvasóink, hisz a tesztelt Maximus VI Hero és Z87-A mellett a Maximus VI Extreme-re is vetettünk néhány pillantást. Az újdonságok külseje szokás szerint kisebb-nagyobb változásokon ment keresztül, ami az időről-időre megjelenő újabb generációk esetében nem jelent különösebb meglepetést.


[+]

Ezzel szemben a BIOS-t felváltó UEFI ritkábban olyan említésre méltó módosításokat is kap, melyekkel az ASUS új LGA1150-es alaplapjainál találkoztunk.


[+]

Az első módosítás talán kevésbé szembetűnő, ráadásul csak az egyszerűbb, úgynevezett EZ Mode esetén látható. Az új menürendszerben itt már az időt és dátumot, illetve a ventilátorok profiljait is módosíthatjuk. Mindkét lehetőség hasznos lehet, hisz egy esetleges CMOS reset után mindenképpen újra be kell állítanunk az időt és a dátumot, és a légkavarók profiljának gyors (vissza)állítása is kapóra jöhet.


[+]

Az Advanced Mode beállítás alatt már elsőre feltűnhet a My Favorites oldal, ami alá a legsűrűbben használt beállításokat sorakoztathatjuk fel. Ennek a lehetőségnek újfent csak kényelmi okai vannak, hisz ezzel gyorsabban elérhetjük a szükséges beállításokat. A kedvencek használata meglehetősen egyszerű: az egér bal gombjával rá kell állni a kiszemelt opcióra, majd a billentyűzeten megnyomni az F4 gombot. A már nem kívánt, vagy véletlenül bekerült beállítási lehetőségek eltávolítás a DEL billentyűvel történhet.


[+]

A következő újítás az általunk elvégzett beállításokat naplózza. Ide kivétel nélkül minden bekerül, történjen órajelre vagy feszültségre vonatkozó módosítás, vagy akár valamilyen vezérlő be- vagy kikapcsolása. Ezen felül a naplózott bejegyzést pendrive-ra is lementhetjük. Ezzel a módszerrel később visszakereshetjük, hogy pontosan mikor és mit állítottunk át, ami egy esetleges hibakeresésénél, vagy túlhajtás során igencsak hasznos lehet.


[+]

Sorban az utolsó új funkció egy egyszerű jegyzetfüzetet takar. Ide gyakorlatilag bármilyen, számunkra releváns feljegyzést bevihetünk, amit később mentés után bármikor megtalálhatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények