Asus blog: RP-N53 Wi-Fi jelismétlő rádióval

Az utóbbi években egyre komolyabb szerepet vívott ki magának az ASUS az otthoni felhasználókat célzó hálózati eszközök piacán; kiváló sebességű Wi-Fi routerek mellett apró érdekességeket is kínál. Most is egy ilyennel, pontosabban az RP-N53 jeltovábbítóval ismerkedünk meg. Külsőre a készülék nagyjából olyan, mint a konkurensei: gyufásdoboznál valamivel nagyobb, konnektorba dugható, felületén pedig a gyártó modern routerein megismert, csiszolt gyémánt lapjaira emlékeztető minta díszeleg. Nincs külső antennája, oldalain viszont Ethernet csatlakozó bekapcsoló és WPS gomb, sőt fülhallgató csatlakozó sorakozik, alsó részére pedig egy kis lámpát tettek.


[+]

Az RP-N53 a komolyabb jelismétlők közé tartozik, nem egy, hanem két adatfolyamot (spatial stream) kezel, így elvi Wi-Fi csúcssebessége 300 Mbps, ráadásul ezt a tempót nem csak 2,4, hanem 5 GHz-en is tudja. További extrája az internetes rádió továbbítása, amit alapesetben a fülhallgató kimenetére kötött hangszórókkal hallgathatjuk, de jár hozzá Androidot és iOS-t futtató készülékekről elérhető AiPlayer alkalmazás is. Praktikus apróság a burkolat elejébe integrált érintőfelület, amivel az eszköz alsó részébe épített éjjeli megvilágítás kapcsolható be, de funkciója az eszköz kezelőfelületéről módosítható.



[+]

A jeltovábbító beállítása nem igényel különösebb szakértelmet, WPS-t támogató routerrel csupán néhány gombnyomás az egész. Aki a régi, böngészős módszert részesíti előnyben, annak előbb csatlakoznia kell az RP-N53 nyílt Wi-Fi hálózatára, majd a repeater.asus.com címen keresztül elérhető a kezelőfelület. Itt a magyarul nem kommunikáló grafikus interfészen beállíthatjuk az ismételni kívánt hálózatot, de akár elérési pont (Access Point) módba is kapcsolhatjuk a készüléket. Ilyenkor az Ethernet portján érkező hálózathoz biztosít Wi-Fi kiegészítést. Szintén a kezelőfelületről konfigurálható az érintőmező funkciója, illetve további internetes rádióállomásokat vehetünk fel.



[+]

Bármiféle fennakadás nélkül sikerült beállítani 2,4 GHz-es Wi-Fi hálózatunk ismétlését az Asus RP-N53 segítségével. A routertől nagyjából tízméteres távolságban helyeztük el két téglafal takarásába, ahol a teszthez használt ThinkPad X60 notebook 5 MB/s körüli sebességet hozott, ha közvetlenül a routerre kapcsolódtunk vele. A jelismétlő Wi-Fijén keresztül is majdnem ilyen gyors volt, de ami a fontosabb, hogy a kertben, ahol korábban az ismétlő nélkül jó esetben is legfeljebb 1 MB/s-os tempót értünk el, most 3-4 MB/s volt az átvitel átlagos sebessége, vezeték nélküli hálózatunk hatósugara pedig nagyjából húsz méterrel nőtt meg. Jól működött a rádiót sugárzó jack aljzat és az éjjeli tájékozódást segítő lámpa is.


[+]

Az ASUS egészen okos RP-U53 jelismétlője 19 900 forintba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények