ASUS blog: nagyobb sávszélesség mesh rendszerrel

Egyszerű beállítást és az egész lakást lefedő, gyors hálózatot kínálnak a mesh rendszerek.

Nem túlzás, hogy a vezeték nélküli LAN hálózatok forradalmi módon megkönnyítik az internet megosztását lakásunkban. Nem kell falat bontani, vezetékeket átbújtatni az ajtófélfán, kábeleket végighúzni a padlószegély mentén. Elég egy jó minőségű WLAN-router, és máris mehet a böngészés az összes helyiségben! Vagyis mehetne, ha nem lenne mindig legalább egy olyan pontja a lakásnak, ahová pont nem ér el a router által sugárzott adás...

Az biztos, hogy az otthoni internetezőket bosszantó jelenségek rangsorában előkelő helyen állnak az ehhez hasonló problémák, melyeket még feltűnőbbé tesz a szélessávú hozzáférés (hiszen látványosabb a különbség a gyors és a lassú kapcsolat között), és az a tény, hogy míg korábban csak egy-két számítógép csatlakozott a routerhez, addig ma ehhez hozzájön még az okostévé, két-három mobiltelefon, esetleg pár okosotthonos eszköz és így tovább.


(forrás: ASUS) [+]

A lakás egészének megbízható lefedése persze megoldható: ha megvan a kellő szakértelem, akkor néhány hozzáférési ponttal és némi vezetékezéssel profi hálózatot építhetünk ki. Ha felújítás előtt állunk, még az sem gond, hogy a falba kerüljenek az STP/UTP kábelek. Ha nem szeretnénk falat bontani, néhány repeatert is hadrendbe állíthatunk – a modern eszközök pár gombnyomással beüzemelhetők, tehát ehhez szakértelem sem kell, viszont a sávszélesség ezzel a módszerrel általában feleződik. A legkényelmesebb és leggyorsabb módszer egyben a legújabb is: a pár éve megjelent és azóta egyre terjedő mesh Wi-Fi egyszerre kínál tökéletes lefedettséget akár egy több mint száz négyzetméteres, többszintes családi házban, és nagy sávszélességet a lakás minden pontján.

Az ASUS hálózati termékei között is egyre több mesh rendszer található, melyek ZenWiFi néven futnak, és kiépítéstől függően két vagy három nagy teljesítményű routert tartalmaznak. Ezek a routerek adják a mesh hálózat csomópontjait, node-jait. Bár sok gyártónál a mesh hálózatba „butított” elemek kerülnek, azaz a szuperkönnyű, mobiltelefonról is elvégezhető beállításért cserébe minimális szolgáltatási szintet adnak, addig az ASUS a hagyományos routereknél megszokott, szinte összes funkciót integrálta ezekbe is, így rendszerint megkapjuk a hálózatot védő AiProtectiont, a többszintű QoS-t, létre tudunk hozni vendéghálózatot, a gyerekek számára szűrőket és szabályokat állíthatunk be.

A hálózati beállítások kínálata sem hiányos, van porttovábbítás és tűzfal, illetve VPN is, az AiMesh szolgáltatásnak köszönhetően pedig más ASUS hálózati eszközöket is könnyen integrálhatunk a rendszerbe. Fontos, hogy szükség esetén természetesen valamennyi ZenWiFi csomag rugalmasan és költséghatékonyan bővíthető további node-okkal, hiszen mindegyikből készül egy, két és három egységet tartalmazó pakk.

ZenWiFi CD6
ZenWiFi CD6 (forrás: ASUS) [+]

A ZenWiFi kínálat nagy része modern, Wi-Fi 6-ot (802.11ax-et) támogató termékekből áll, de két olcsóbb, még Wi-Fi 5-ös modell is elérhető, a ZenWiFi AC (CT8) és a ZenWiFi AC Mini (CD6). Hogy mi a különbség? Az előbbi alapesetben két nagyobb teljesítményű és tudású, az utóbbi három kisebb teljesítményű node-ból áll, tehát míg a CT8 kisebb alapterületen kínál elméletben 3000 Mbps körüli sávszélességet, addig a kifejezetten kedvező árú (a háromdarabos készlet már 60 000 forintért elérhető) CD6 nagyobb alapterületen ad 1600 Mbps-et. Tekintetbe véve, hogy az elméleti sávszélesség pontosan az, amit a neve is jelez (tehát csak elméleti), sokszor inkább az alapján érdemes választani közöttük, hogy mennyire nehéz egyenletesen lefedni lakásunkat – van rá esély, hogy egy többszintes, sokszobás házban a CD6-tal sokkal jobb eredményt érünk el, mint a CT8-cal, annak ellenére, hogy az utóbbi jóval több szolgáltatást – például USB portot, dedikált backhaul csatornát – kínál.

A kínálat többi tagja a Wi-Fi 6 szabványt támogatja, és a CT8-hoz hasonló, teljes értékű routernek tekinthető csomópontokat használ. Kivétel ez alól a ZenWiFi AX Mini (XD4), mely a klasszikusabb mesh rendszerekhez áll közel: három kisméretű és viszonylag szerényebb tudású node-ból áll. Ezeken csak két Ethernet port kapott helyet, USB csatlakozó nincs, és például a családi funkciók kínálata is szegényesebb, valamint hiányzik az Adaptive QoS.

A ZenWiFi sorozat csúcsát képviselő XT8 úgy nagyjából mindent tud, ami ma elvárható: három rádióval rendelkezik, melyek összeadva 6,6 Gbps elméleti sávszélességet kínálnak, így dedikált 5 GHz-es vagy vezetékes backhaul csatornát használhat a mesh hálózat felépítéséhez. Az egyes node-ok hat belső antennával rendelkeznek, és négy Ethernet portot (1 db WAN és 3 db LAN) kínálnak, ezen felül pedig USB 3.1 interfésszel is rendelkeznek, mely nyomtató- vagy tárhelymegosztásra is bevethető.

ZenWiFi XD6
ZenWiFi XD6 (forrás: ASUS) [+]

Az XT8 testvére a hazánkba nyáron érkező XD6, mely ugyan csak két rádióval rendelkezik és hiányzik belőle az USB csatlakozó, viszont 2x3-as antennakiosztásának köszönhetően például 802.11n és 802.11ac eszközökkel magasabb adatátviteli sebességet érhetünk el vele, mint az XT8-cal.

Csak az USB csatlakozó hiányzik
Csak az USB csatlakozó hiányzik (forrás: ASUS) [+]

Az XD6 szoftveres tudását tekintve is többet tud: azon túl, hogy az AiMesh funkciók, az AiProtection Pro, a kártékony weboldalak automatikus blokkolása és más fejlett védelmi szolgáltatások is rendelkezésre állnak, a szülői felügyeleti eszközöket és a QoS rendszert is alaposan kibővítették. Az utóbbinál például komoly, többszintes szabályrendszert állíthatunk fel, hogy mikor melyik eszköz és adatcsatorna milyen prioritást élvezzen. A forgalmat a vezetékes és vezeték nélküli csatlakozásokon is ellenőrizhetjük, a WLAN esetében pedig már a WPA3 titkosítást is ismeri a rendszer. Az internet felől tűzfal is védi majd hálózatunkat, de kapunk VPN szervert is. A linkaggregációt támogató NAS-sal rendelkezők örülhetnek, mert az XD6 node-jai is kínálnak ilyen funkciót, tehát 1 helyett 2 Gbps-os kapcsolattal érhetjük el a hálózati tárhelyünket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények