Asus blog: a Matrix R9 280X VGA kicsomagolása

Az AMD nemrégiben rántotta le a leplet az új grafikus kártya generációról, mely a HD 7000-es széria továbbfejlesztéséből született. A kínálat felettébb érdekes tagja a felsőkategóriát megcélzó R9 280X, melynek teljesítményét egy HIS kártya segítségével vizsgáltuk tesztünkben, de természetesen az Asus is bemutatott többféle variációt erre a témára. Ezek között a csúcsot a Matrix verzió jelenti, melyet az Asus ROG csapata révén egy kicsit közelebbről is megmutatunk.


[+]

Csúcsmodellhez illően doboza nem csak hatalmas, hanem látványos is, és természetesen a ROG termékcsalád vörös-fekete színeiben pompázik. Hátulján láthatjuk a masszív DirectCU hűtő robbantott rajzát és a kártya legérdekesebb funkcióit. Persze, a leendő vásárlókat sokkal jobban érdekli a doboz tartalma. A Matrix R9 280X mellé DVI-HDMI adaptert, CrossFire hidat, egy kis ROG emblémát, Diablo III egéralátétet és némi papíranyagot, illetve telepítőlemezt adnak. Különlegesség a kiegészítő borda, amit az extrém tuningosok tehetnek fel az áramellátó részre, ha a gyári hűtést folyékony nitrogénre cserélnék.


[+]

Szintén az extrém tuningnál kapnak szerepet a mellékelt, úgynevezett hotwire kábelek. Ezek segítségével a GPU, az áramellátó VRM és a memória feszültsége emelhető, amihez egy mezei grafikus kártyáknál házilag kellene vezetékeket beforrasztani. De nem a Matrix esetében, ahol elegendő a mellékelt kábeleket a megfelelő ROG alaplapra csatlakoztatni és máris az UEFI BIOS-ban vagy akár Windows felületen, az Ai Suite II szoftver segítségével gépészkedhetünk. Aki pedig maradna a hardveres dolgoknál, a Matrix R9 280X végére telepített dedikált gombokkal is állíthatja a GPU feszültségét, maximális sebességre kapcsolhatja a hűtés ventilátorait, vész esetén pedig a grafikus kártya egyetlen érintéssel visszarakható biztonsági módba. Az egyes feszültségek monitorozásához szükséges mérőpontokat pedig talán már meg sem kell említeni egy elit Asus grafikus kártyán.



[+]

Az extrém igénybevételhez igazodik a húszfázisos DIGI+ VRM, a masszív DirectCU hűtés pedig nem csak hatékonyabb a referencia megoldásnál, hanem csendesebb is nála. A Matrix modell esetében érdekesség, hogy a hűtés burkolatának felső részén lévő Matrix felirat a grafikus kártya terhelésének függvényében változtatja a színét. Ha minden a terv szerint halad, az Asus Matrix R9 280X a napokban befut a hazai piacra, három év garanciával, valamivel százezer forint fölötti indulóárral.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények