ASUS blog: hibrid adattárolás, SSD gyorsítótárazás bekapcsolása

Két bejegyzéssel ezelőtt írtunk az ASUS MPCIE Combo kiegészítőkártyáról, mely többek között mSATA szabványú SSD-t is fogad, így akár normál adattárolásra vagy gyorsítótárazásra is használhatjuk ezt a felületet. Ugyanakkor gyorsítótárazásra nem feltétlenül van szükség ilyen kiegészítőre, hiszen az Intel Z68, X79 és minden 7-es vezérlőhíddal szerelt ASUS alaplap támogatja az Intel Smart Response technológiát (SRT), melynek segítségével bármilyen SATA csatolófelületű SSD-ből varázsolhatunk gyorsítótárat. Persze azok számára, akik nagy tárkapacitású SSD-t használnak, előnyösebb az egész rendszert a memóriaalapú tárolóra telepíteni, de akik nem akarnak nagyon költekezni, esetleg van is kéznél vagy elfekvőben egy kis kapacitású SSD-jük, azok számára adott a lehetőség, hogy gyorsítótárazás céljára felhasználják ezeket.

Ráadásul mindez roppant egyszerű, de vannak minimális rendszerkövetelmények (az említett alaplapokon felül), melyeket be kell tartani: az SRT-hez legalább Windows Vista operációs rendszer szükséges, valamint a gyorsítótárra használt SSD-n legalább 18,6 GB szabad tárterületet kell biztosítani, és természetesen emellett kell lennie egy vagy több merevlemeznek is. Továbbá szükség lesz az operációs rendszer telepítőjére és az Intel alaplapi és Rapid Storage RAID meghajtóprogramjaira. Ha ezek kéznél vannak, akkor a beállításokat a BIOS-ban kell kezdeni:

Első lépésként lépjünk a BIOS-ba:


[+]

Majd keressük az Advanced fülön belül a SATA Configuration menüpontot:

Ezen belül a SATA Mode menüpontot billentsük át RAID Mode-ba, majd a beállítások mentésével lépjünk ki és indítsuk újra a gépet. A rendszer indulása után telepítsük az operációs rendszert a merevlemezre (a gyorsítótárazásra használt SSD-t most ne piszkáljuk) és a szükséges drivereket, köztük az említett és fentebb linkelt Intel Chipset Utility és Rapid Storage szoftvereket is. Ha ezzel készen vagyunk, akkor indítsuk el a Rapid Storage-et és az alábbi kezelőpultot fogjuk látni, ahol válasszuk az "Accelerate fület":


[+]

Ezt követően az "Enable acceleration" opcióra kattintsunk, majd a következő ablakhoz jutunk:


[+]

Itt kell kiválasztani, hogy pontosan melyik SSD-t szeretnénk gyorsítótárnak használni és melyik adattároló tevékenységét szeretnénk felgyorsítani – értelemszerűen az utóbbinál a rendszert futtató merevlemezt válasszuk ki. Megszabhatjuk azt is, hogy a gyorsítótárnak használt SSD-ről csak a minimálisan szükséges 18,6 GB-ot használja a rendszer, vagy a teljes kapacitás ellőhető erre a célra. Van még egy fontos opció, ez pedig az "Acceleration mode", mely a gyorsítótárazás cache házirendjét befolyásolja. Az alapból kiválasztott "Enhanced opció" egy picit lassabb, de biztonságosabb, a "Maximized mode" pedig gyorsabb, de speciális eseménynél (áramszünet) nagyobb az adatvesztés esélye. A beállítások végeztével az "OK" gombbal mentsünk.


[+]

Amennyiben mindent jól csináltunk, a jobb oldali listában az SSD mint "Cache Volume" listázódik ki, és készen is vagyunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS