ASUS blog: gamer házkínálat

Bár elsőként valószínűleg a notebookok, alaplapok és videokártyák jutnak a cégről eszünkbe, az ASUS kiváló számítógépházakat is kínál.

Az ASUS története alaplapokkal kezdődött, de az eltelt több mint 32 év alatt a portfóliót alaposan kiszélesítették, úgyhogy mostanra nemcsak komponensek, PC-k és notebookok, de számtalan periféria és kiegészítő is megtalálható kínálatukban. Például számítógépházak is, melyekkel elsősorban a játékosokat szeretné megszólítani a cég – ezért aztán elsősorban a TUF és a ROG almárkák alatt találkozhatunk velük.

Mint általában, úgy itt is a TUF sorozat az, ami a kedvezőbb árú, de azért a hűtésre és a dizájnra is nagy hangsúlyt fektető modelleket tartalmazza. A család jelenleg két tagból áll: a kisebb méretű, ATX lapokra felkészített GT301 miditoronyból, illetve az E-ATX alaplapokat is fogadni képes GT501-ből.

ASUS TUF Gaming GT301
ASUS TUF Gaming GT301 [+]

„Gamer” termékekről lévén szó, a dizájn nyilván nem nélkülözi a kötelező díszítéseket, melyek között az agresszivitást sugalló műanyagelemek mellett az RGB világítás is helyet kap a gyárilag mellékelt ventilátoroknak köszönhetően. A gyártótól már látott módon a nagyobb modell „hordozható” is, azaz a masszív, tépőzárral állítható hevedereknek köszönhetően viszonylag könnyű mozgatni. Az biztos, hogy a szalagokon nem fog múlni a dolog, hiszen akár 30 kg-mal is terhelhetőek, úgyhogy inkább a felhasználó testi ereje lehet a szűk keresztmetszet.

ASUS TUF Gaming GT501
ASUS TUF Gaming GT501 [+]

A kisebb TUF Gaming ház mérete 482 x 214 x 426 mm, a nagyobb 545 x 251 x 552 mm, és mindkettő a manapság elterjedt, kétkamrás belső kialakítást használja. Bal oldali takarólemezük természetesen edzett üveg, így szabad betekintést nyújtanak a – cég reményei szerint remélhetőleg csupa ASUS termékből felépülő – konfigurációra. Bővítőkártyából legfeljebb hét darabot tudnak fogadni, de a GT501 esetében a VGA függőlegesen is beépíthető – ne feledjük, hogy ehhez szükség van az utólag megvásárolható riser kábelre is. Háttértárak számára a GT301-ben négy 2,5”-es és két 2,5”/3,5”-es öblöt alakítottak ki, míg a GT501 esetében három 2,5”-es és négy kombinált fiókkal számolhatunk.

Természetesen mindkét modellnél nagy hangsúlyt kapott a szellőzés is: a GT301 esetében elöl legfeljebb 360 mm-es, hátul 120 mm-es radiátorral dolgozhatunk, vagy pusztán ventilátoroknál maradva elöl 2 x 140 vagy 3 x 120 mm-es, felül 2 x 120 mm-es, hátul 1 x 120 mm-es kiépítésben gondolkozhatunk. Gyárilag egyébként előre három 12 cm-es ARGB-s, hátulra egy további 12 cm-es „sima” légkavarót szerelnek.

A fejhallgató-tartót a GT301 bal- és jobboldalára is felszerelhetjük
A fejhallgató-tartót a GT301 bal- és jobboldalára is felszerelhetjük [+]

A GT501-nél a nagyobb méret miatt felülre is kerülhet radiátor, akár 360 mm-es is, hátul pedig 140 mm-es átlóval rendelkező légkavarók vagy hőleadó egységek is elférnek. Itt egyébként a gyárilag mellékelt ventilátor is 14 cm-es. Annak érdekében, hogy az itt felsoroltak viszonylagos tisztaságban dolgozhassanak, mindkét számítógépház kapott kivehető porszűrőket, ezek elöl, felül és alul találhatóak.

A szerelés megkönnyítésének érdekében a kábelek elrendezésére szolgáló résszel sem takarékoskodtak, ez a GT301 és a GT501 esetében egyaránt 30 mm mély. Nem hiányoznak az előlapi csatlakozók sem, két USB 3.1 Gen1 port és hangcsatlakozók állnak rendelkezésre. A GT301 érdekessége még a fejhallgató-akasztó, mely jobb és bal oldalra egyaránt felszerelhető.

ROG Strix Helios
ROG Strix Helios [+]

A ROG márka esetében a fő modell továbbra is az általunk is tesztelt ROG Strix Helios, mely feketében és fehérben is elérhető. Az E-ATX alaplapok fogadására is felkészített monstrum mérete 591 x 250 x 565 mm, és üresen is 18 kg-ot nyom. Belsejében természetesen rengeteg a hely, bővítőkártyából például 8 darab fogadására is képes, illetve itt is lehetőség van a VGA függőleges beépítésére. A különösen nehéz grafikus kártyák megtámasztásához egy külön tartóegységet is mellékel az ASUS.


[+]

Háttértárból legfeljebb hat darabot (négy 2,5”-es és két kombó fiók van) építhetünk be, szellőzésről pedig előre, felülre és hátulra szerelt ventilátorok gondoskodhatnak (gyárilag négy darab 14 cm-es légkavarót kapunk). Radiátor természetesen valamennyi felsorolt helyre kerülhet, felül 360 mm-es, elöl 420 mm-es, hátul 140 mm-es hőcserélő fér el.

A nagy méreteken túl a Helios extrákban is bővelkedik: egyrészt mindkét oldala, illetve előlapja is edzett üvegből készül, ráadásul az utóbbihoz ARGB világítás is tartozik, mely természetesen Aura Sync kompatibilis. Annak érdekében, hogy a jobb oldalról ne a kábelezésre lássunk rá, a vezetékeket egy külön belső ajtó mögé rejthetjük. Az előlapi csatlakozósor négy USB 3.1 Gen1-es Type-A és egy USB 3.2 Gen2 Type-C konnektort, hangcsatlakozókat, RGB- és ventilátorvezérlőt irányító gombokat és Reset gombot is tartalmaz, az egész számítógépet pedig a felül dupla Z alakban átfűzött hevedet teszi mozgathatóvá.


[+]

Természetesen egy Helios méretű monstrum nem mindenki ízlésének felel meg – a kisebb házra vágyóknak készül a ROG Z11, ami egy Mini-ITX/DTX méretű lapokhoz készített, 531 x 194 x 386 mm-es számítógépház.

ROG Strix Z11
ROG Strix Z11 [+]

Ez persze még mindig jóval nagyobb egy klasszikus Mini-ITX háznál, viszont így egyrészt elfér benne egy klasszikus ATX tápegység, egy 320 mm-es VGA, rendelkezésre áll körülbelül 40 mm hely a kábelek elhelyezéséhez, és komolyabb, elöl két 14 cm-es, hátul két 12 cm-es ventilátort felvonultató (vagy épített vízhűtéssel operáló) hűtőrendszert is beépíthetünk. A belső tér kulturált berendezését tépőzáras kábelkötegelők segítik.


[+]

A Z11 érdekessége még, hogy a belső tálcát 11 fokkal megdöntötték, ami segíti a szellőzést, jobban hűlhet a CPU, a VGA és az SSD is. Az előlapon egy Type-C (USB 3.2 Gen2), két Type-A (USB 3.2 Gen1) és a két hangcsatlakozó található, illetve innen az egyébként Aura Sync kompatibilis ARGB világítást is vezérelhetjük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények