Asus blog: ASUS U38N, a légies AMD-s notebook

Az ASUS még tavaly novemberben hallatott először vékony és könnyű U38-as notebookjáról (ami az előzményekkel ellentétben nem viseli a VivoBook nevet, szimplán csak U széria), de most végre kézbe vehettük az egy ideje már kapható jövevényt. A 13,3"-es notebook lelkét ugyan az AMD Trinity APU adja, de külseje alapján akár egy kellemes Ultrabook is lehetne. Mindez persze a jól megszokott ASUS csomagolásban, ami ebben a kategóriában egyet jelent az ízléses, unibody jellegű szálcsiszolt alumínium házzal (jelenleg ezüstben), a kis tömeggel és vékony kivitellel – ez utóbbiak konkrétan 1,55 kg és 18,6 mm – tehát abszolút szubnotebookra jellemző paramétereket kapunk.


[+]

Az ASUS-nál érezhetően nem kevés energiát feccöltek a házba, ami különösen masszív darab vékonysága ellenére, a gorilla glass üveggel merevített (emiatt fényes) Full HD érintőkijelzővel egybeépített fedél meghajlítása nem szokványos erőkifejtés árán lehetséges csak. A zsanér ugyan nem teszi lehetővé eme erős fedél 180 fokos nyitását, cserébe masszívan tart, remegéstől nem kell tartani és nagyon puhán csukódik.


[+]

Méretéhez képest a tervezők megpróbáltak minél több portot rápakolni, így három darab USB 3.0-s porttal, 3,5 mm jack aljzattal, egy normál méretű HDMI-vel, egy mini VGA interfésszel és egy SD kártyaolvasóval gazdálkodhatunk. Az egy oldalon lévő portok kissé közel kerültek egymáshoz, így ne csodálkozzunk, ha egy komolyabb HDMI kábel mellé már nem tudunk egy nagyobbacska pendrive-ot beszuszakolni – de erre ott van a másik két USB, feltéve, hogy azok nem foglaltak. Ethernet ugyan nincs, de ezt a hiányosságot az ASUS egy USB-s kiegészítővel pótolta.


[+]

Visszajelző LED-ekből is jutott az oldallapra, és a tervezők nem feledkeztek meg az SSD visszajelző LED-jéről sem, ami viszont a billentyűzet mellett foglal helyet. Szót érdemel a bekapcsolásra szolgáló gomb is, ami nem a házon, hanem a háttérvilágítással szerelt billentyűzeten foglal helyet. Kvázi ez is egy billentyű (integrált állapotjelző LED-del), amit a "backspace" és a "delete" gombok zárnak közre. Nos, véleményünk szerint nem volt túl szerencsés két olyan billentyű közé rakni ezt a funkciót, amit gépelés közben viszonylag sokat használunk – kezdetben biztos rá fogunk nyomni egy párszor véletlenül.


[+]

Más szempontból a beviteli részt nem érheti kritika. A szigetes billentyűzet gombjai minőségiek, halkan működnek, határozott nyomásponttal rendelkeznek, és a kurzorgombok sincsenek más billentyűk közé nyomorítva, noha ezek mérete kisebb, mint a többié. A Caps Lock valamint a Wi-Fi bekapcsolt állapotát jelző F2 (Fn+F2 a Wi-Fi gyorsgombja) egy-egy apró fehér LED jelzi az adott billentyűn, hasonlóan a bekapcsoló gombhoz. Szintén nem lehet megszólni a Bang & Olufsen ICEPowerrel megtámogatott hangszórókat, amelyek rejtve vannak (a hűtő szellőzőrácsai mögé), viszont cserébe tisztán és hangosan szólnak, meglepően jó sztereó hangképpel kiegészülve.


[+]

A méretes touchpad színe némileg eltér a csuklótámaszától, ami egyébként sem olvad bele teljesen a síkjába, így nem fog olyan eset előfordulni, hogy már utóbbit masszírozzuk és csodálkozunk, hogy nem mozdul a kurzor. A jobb és bal gombok a toucpadon virtuálisan nem pedig elkülönülő formában találhatók – csak egy felfestés jelzi a határukat. Határozott nyomásra működnek, a szélekhez közelítve talán túlságosan is, mindenesetre a halkan teszik a dolgukat.


[+]

Az ASUS U38N idehaza egyféle hardverkiépítésben (ezt az alábbi táblázat részletezi) érhető el bruttó 319 900 forintért, két év garanciával.

Termék megnevezése ASUS U38N
Processzor AMD A10-4655M 2,0-2,8 GHz
Lapkakészlet AMD A70M
Memória 4+2 GB DDR3-1600
Kijelző 13,3"-es, 1920x1080 pixeles IPS tízujjas érintőpanel
LED háttérvilágítással
Grafika AMD Radeon HD 7620G (IGP)
Hang Realtek vezérlő + Bang & Olufsen ICEPower
Merevlemez Sandisk U100 SSD 128 GB
Optikai meghajtó -
Kommunikáció Broadcom IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Interfész - 3 db USB 3.0,
- mini D-Sub, HDMI monitorkimenet,
- Ethernet USB-s kiegészítővel,
- audio kimenet
Extrák 720p webkamera, 3 az 1-ben kártyaolvasó, mini D-Sub ->D-Sub kábel
Akkumulátor 48 Wh lítiumpolimer
Méret 326 x 226 x 5,5 ~18,6 mm
Tömeg 1,55 kg
Operációs rendszer Windows 8 Pro
Gyártó honlapja www.asus.com
Termék honlapja U38N
Fogyasztói ár 319 900 Ft
Garancia 2 év

A következő részben a hardverre és annak teljesítménymérésre fordítunk figyelmet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények