Hirdetés

ASRock: egyéni kombó alaplapok AMD processzorokhoz

Az Intel és az AMD újabb platformjaik mind szélesebb körű elterjedését szeretnék látni, ám a váltás, különösen ha a processzoron és az alaplapon kívül más alkatrészeket is cserélni kell, olyan költségekkel járhat, melyek sok vásárlót még jó ideig visszatarthatnak a lépéstől. Az árérzékeny piac számára is léteznek megoldások, és ebben a tekintetben az ASRock különösen leleményesenek bizonyul: máris piacra dobta Socket 478/775 és Socket 754/939 kombó alaplapjait, most pedig egy újabb problémára, a 32 bites K7-platformról a 64 bites K8-ra történő migrációra kínál egyéni megoldást.


ASRock K7Upgrade-880

A K7Upgrade-880 önmagában egy Socket A-s, AMD Athlon XP és Sempron processzorokat támogató, VIA KT880 chipsetre épülő alaplap, amely azonban egy speciális bővítőhellyel is rendelkezik: a „K8 Bridge Port” aljzatba egy külön beszerezhető kártyát lehet illeszteni, amelyen már egy 754 tűs processzor foglal helyet. A gond az, hogy a K7-es és a K8-as CPU-k eltérő lapkakészlettel dolgoznak, a memóriavezérlő pedig utóbbi esetben a north bridge-ből a processzorba költözött. Ennek megfelelően a bővítőkártya teljesen önállóan gazdálkodik ezekkel az erőforrásokkal a VIA K8T800 északi híd és a két memóriamodul segítségével.


754 Bridge

Az alaplap egyébként AGP8X/4X felületű grafikus kártyákat támogat, és két (RAID 0, 1, JBOD tömbökhöz is alkalmazható) Serial ATA-, valamint Fast Ethernet-csatlakozóval rendelkezik; hangvezérlője 5.1-csatornás.

A modulrendszerű bővítés flexibilisebb, költséghatékonyabb és egyúttal helytakarékosabb megoldást nyújt, mint az egyetlen alaplapra integrált két processzorfoglalat. Nem csoda, hogy az ASRock kihasználta ezt a ziccert, és elkészítette a Socket 754-es platformról a Socket 939-esre való váltást lehetővé tévő szettet is.


ASRock K8Upgrade-760GX

A K8Upgrade-760GX az integrált grafikus vezérlőt tartalmazó SiS 760GX lapkakészletre épül, és a 64 bites Athlon 64, valamint a 32 bites Sempron processzorokat képes fogadni. A CPU-bővítőhely itt a „Future CPU Port” elnevezést kapta, funkciója azonban megegyezik a másik lapnál találhatóéval. Lényeges különbség persze, hogy most az alap-alaplap és a bővítőkártya is 64 bit-kompatibilis, így elmaradhat a második north bridge, és lényegében csupán a kétcsatornás memóriahasználatot lehetővé tévő foglalatokat, valamint az energiaellátást biztosító alkatrészeket kellett elhelyezni a kártyán.


939 CPU Board (a képek forrása: OCWorkbench.com)

Az I/O-interfészek között itt is megtaláljuk a két Serial ATA-, a Fast Ethernet-csatlakozót és az 5.1-es audiokimenetet; a grafikus kártya pedig ugyancsak AGP8X/4X felületű lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés