Hirdetés

Nem teljesítette az egyes kínai igényeket az ASML

A holland cég az USA vonatkozó exportkorlátozása előtt tette meg ezt a lépést.

Az USA már az előző év nyarán arra kérte a holland kormányt, hogy tiltsák meg az ASML eszközeinek teljes exportját Kína felé, amit idén egy átfogó exportkorlátozással el is értek, így vágva el a keleti nagyhatalmat a modern chipek, nagy mennyiségű gyártásához szükséges, nyugati technológiára épülő berendezésektől.

Mindez azt jelenti, hogy Kína ugyan tervezhet magának relatíve modern node-okat, de egyszerűen nem lesz elég, újabb fejlesztésű, DUV litográfiát biztosító berendezésük ahhoz, hogy az ezekre alapozó lapkák megfelelő mennyiségben piacra kerülhessenek.

A Bloomberg információi szerint azonban nem csak ez történt, ugyanis Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, hetekkel a korlátozás bevezetése előtt arra kérte az ASML-t, hogy mondják le néhány berendezés előre tervezett szállítását, így ezekhez végül nem jutottak hozzá a kínai ügyfelek. Mindezt annak ellenére, hogy volt hivatalos engedély a megvásárlásukra és szállításukra.

Az ASML egyébként teljes egészében alárendeli magát az összes alkalmazandó törvénynek és szabályozásnak, beleértve az exportellenőrzési jogszabályokat. Ezáltal annak ellenére nem mennek szembe az USA exportkorlátozásával, hogy Tajvan és Dél-Korea mellett Kína is kritikus ügyfelük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés