Hirdetés

Karnyújtásnyira van az extrém ultraibolya sugárzású litográfia bevezetése?

A gyártástechnológia fejlődése az elkövetkező években lelassulhat, de nem fog leállni, amiben nagy szerepe lesz majd az EUV, azaz az extrém ultraibolya sugárzású litográfiának. Ehhez azonban előbb a megfelelő eszközök szükségesek, amelyeket az iparág az ASML-től vár. A legfrissebb bejelentés értelmében a cég már elkezdte szállítani az első tesztgépeket a megrendelők felé, így a tesztek rövidesen elkezdődhetnek.

Az EUV bevezetésére egyébként azért van szükség, mert a technológia folyamatos fejlődésével egyre kisebbek lesznek az áramkörök, így nehézkessé válik a szilíciumostyák feldolgozása. Már ma is igen sok trükköt kell bevetni a megbízható gyártás kialakítása érdekében, és a jelenleg használt litográfiai eljárások a 16 nm-es csíkszélesség esetén már nem igazán megbízhatók. Manapság kifejezetten elterjedt az egyes rétegek, 193 nm-es hullámhosszú fénnyel történő kétszeri átvilágítása ugyanazzal mintával, egymást kiegészítő maszkokkal, de ezek a trükkök idővel elfogynak és ekkor jön el az EUV ideje.

Egy korábbi EUV demógép
Egy korábbi EUV demógép

Az ASML egyébként kifejezetten nagy előrelépéseket ért el az elmúlt években, így mára EUV-vel már 800 wafer is megmunkálható lesz naponta, amely a korábbi 400 waferhez képest lényeges növekedés, de sajnos ez még mindig le van maradva a mai normákhoz képest. Ugyanakkor a gyártás komplexitása miatt képtelenség lesz megközelíteni a mai litográfiai eljárásokkal kvázi normának számító 3000 wafert.

Arról még nincs pontos adat, hogy az EUV mikor kerül bevetésre a tömeggyártás szintjén. A TSMC korábban azt állította, hogy kipróbálják az EUV-t a 7 nm-es node-on, de a tényleges bevezetést 2020 környékén tervezik. A többi bérgyártó ezzel kapcsolatban kevésbé beszédes, de nagyjából a 2020 utáni időszak lehet igazán az EUV-é.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés