Hirdetés

Artopz nettopok: ami a szemnek ingere

Megszokhattok már, hogy a nettopok általában kicsi, meglehetősen olcsó, és kinézetre egyszerű eszközök. A San Diego-i Artopz Minitopz modelljei viszont cáfolják az eddigi tapasztalatokat. Ezek ugyanis nagyok, díszesek és nagyon drágák. A Romanz, a Lavaz és a Deluxz a bizonyíték arra, hogy korunkban a használati eszközök egyre inkább dísztárgyak is, és a funkció feletti uralmat gyakran átveszi az esztétika. Aki a hagyományos formákat keresi, az csalódni fog bennük, aki viszont kedveli az újdonságokat, és kellőképpen nyitott arra, amikor a lakberendző és a dizájner egymással karöltve dolgozik valami egészen új formán, s ehhez még pénze is van, az láthat fantáziát az izgalmas külsejű számítógépekben. Ízlés kérdése.

Romanz hátulról
Romanz hátulról

Az új modellek tehát nem tekinthetők hétköznapi masináknak. Külsejükben leginkább egy ventilátorra vagy állólámpára emlékeztetnek, ebből a második állítás jár közelebb az igazsághoz. Ugyanis amellett, hogy számítógépek, LED-es világítású asztali lámpaként (és természetesen szobadíszként) is funkcionálnak. Maga a belső már közelebb állhat a hardvereken felnőtt felhasználók szívéhez. Az NVIDIA Ionját egy 1,6 GHz-es N330-as Intel Atom processzor egészíti ki. Memóriából 4 GB DDR2 RAM-ot kapunk, az operációs rendszer pedig egy 128 GB-os gyors SSD-re került, amit egy adattárolásra használható, 500 GB-os winchester egészít ki – ez a dupla kialakítás mindenképpen okos, de nem éppen olcsó megoldás.

Blu-rayt a gépbe!
Blu-rayt a gépbe!

A nettop-lámpán helyet kapott az összes fontosabb interfész, így a hangcsatlakozók mellett találunk rajta D-Sub és HDMI portot, de elhelyeztek rajta egy Ethernet és hat USB 2.0 konnektort is. Természetesen Windows 7-tel kerül forgalomba, ami a már említett SSD-n kapott helyet. Mindegyik modellből készül egy desktopnak, illetve egy HTPC-nek nevezett változat is, az előbbiekben csak egy DVD-írót találunk, az utóbbiakban ezt Blu-ray kombó váltja, találunk rajtuk optikai kimenetet is, és az ArcSoft TotalMedia Theater Platinum mellett egy Logitech DiNovo Mini vezeték nélküli beviteli eszközt is mellékelnek hozzájuk. A legolcsóbb Minitopz HTPC, a Romanz is 2700 dollárba kerül, a Lavazért pedig már 2825-öt kérnek. A Deluxz változatból csupán 100 darab készül, ennek megfelelően az ára is jóval magasabb, ezért 3825 dollárt kell kifizetnie a ritkaságok iránt érdeklődő vásárlónak. A készülékek az Artopz webáruházában rendelhetők meg, a szállítási idő típustól függően körülbelül 4-7 hét.

Deluxz
Deluxz

Előzmények

Hirdetés