Hirdetés

Nagybetűs csalódás a frissített Apple Mac Pro

A tegnap a WWDC (Worldwide Developers Conference) nyitónapján bemutatott Apple MacBook Pro és Air notebookok mellett sokan várták, hogy az utoljára 2010-ben frissített Mac Pro asztali konfiguráció végre modernebb opciókkal bővül, azonban a nagy bejelentések között ez sajnos kimaradt, és egyszer sem került szóba a Mac Pro széria. Utólag kiderült, hogy ez nem volt véletlen.

Az Apple Store átböngészése után ugyan észrevehető némi bővülés, de ez messze nem hozza az elvárt szintet. Lényegében csak a választható processzorok fejlődtek valamelyest, ezenkívül semmi említésre méltó nem történt. A négymagos variánsba egy 3,2 GHz-en (Turbo Boosttal 3,46 GHz) ketyegő Intel Xeon W3565 került, mellé maximum 32 GB-nyi (4 x 8 GB) DDR3 szabványú rendszermemória társítható. A videokártyák között maradt a jó öreg AMD Radeon HD 5770 (akár duplán is) és Radeon HD 5870, mindkettő 1 GB VRAM-mal megtámogatva. Adattárolóból maximum négyet lehet igényelni, ezeket 1 vagy 2 TB-os HDD-kből, illetve 512 GB-os SSD-kből lehet összeválogatni.

Ami azonban abszolút érthetetlen, hogy olyan szinten nem nyúltak a több mint két éves koncepcióhoz, hogy még egy Thunderbolt aljzattal sem bővült a I/O panel. Kérdés, hogy ha a professzionális felhasználásra szánt masinába sem jelenik meg az új interfész, amit szinte csak Apple termékekhez gyártott kiegészítők támogatnak, akkor mégis hová vezet ez az út? Legalább a MacBook Pro és Air rendelkezik Thunderbolttal. A fentebb taglalt gép kiépítéstől függően 2499 dollártól indul.

Egy másik lehetőség a 12 magos variáns, amiben két darab hatmagos Intel Xeon E5645 processzor teljesít szolgálatot, ezek órajele 2,4 GHz (Turbo Boosttal 2,67 GHz). A rendszermemória mérete a két foglalatnak köszönhetően maximum 64 GB lehet, azaz processzoronként 32-32 GB. A masina minden más paraméter szempontból megegyezik az egyetlen CPU-s Mac Pro modellel. Vételára 3799 dollárnál kezdődik.

Tulajdonképpen annyira nem is meglepő, hogy a Mac Pro termékcsaládot mostohán kezeli az Apple, ugyanis nem túl nagy igény mutatkozik a gépek iránt. Az elmúlt év végén már megírtuk, hogy a sorozat jövője kérdéses, de úgy néz ki, hogy az Apple a forgalmazás teljes leállítását túl agresszív húzásnak látta. Persze a frissített termékkel nem sokan lehetnek elégedettek, de még így is az elérhető legerősebb Mac a piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés