Hirdetés

Érdekes módon küzd a 32 bites alkalmazások ellen az Apple

Nem tudni, hogy miért, de a macOS minden 32 bites alkalmazás első indításakor jelzi, hogy nem optimalizált programról van szó.

Amióta betörtek a 64 bites utasításarchitektúrát használó számítógépek, azóta lehet sejteni, hogy a 32 bitnek idővel vége lesz. A nagy kérdés azonban mindig is az volt, hogy mikor jön el ez az idő, elvégre a 64 bites processzorok már az előző évtized közepén is általánosnak számítottak, vagyis a hardveres alap így 15 évvel később mindenképpen adott.

A 32 bites alkalmazások azonban még mindig a rendszer részei, és ez nem csak a Windows vagy a Linux esetében van így, hanem a macOS sem különb. Az operációs rendszerek fejlesztői egyértelműen a 64 bites kódok kiadására buzdítanak, vagyis az iparágon belül példátlan az egyetértés abban, hogy merre kell menni, de az átállás nem mondható gyorsnak.

Az Apple egy ideje különböző módokon próbálja a szoftverfejlesztőket váltásra kényszeríteni. Például az aktuális évtől kezdve az új alkalmazásokat már ki sem teszik az áruházba, ha nem 64 bitesek. Emellett a vállalat figyelmeztette a fejlesztőket, hogy a macOS High Sierra lehet az utolsó rendszer, amely kompromisszumok nélkül futtatja a 32 bites programokat. Most pedig arra lettek figyelmesek a felhasználók, hogy ha egy új 32 bites applikációt indítanak el, akkor a macOS kiírja, hogy az nincs optimalizálva a Macre, így az adott fejlesztőnek frissítenie kell azt, hogy javítsa a kompatibilitást.

Az egész koncepció mögött valószínűleg az húzódik, hogy a fejlesztőket gyorsan átállítsák 64 bites kódokra, de azt elég nehéz megmondani, hogy miért ilyen sürgős a cégnek. Elképzelhető, hogy kapcsolatban van a 2020-ra pletykált nagy változásokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés