Hirdetés

Az Apple dobta az OpenGL-t, mire az Autodesk dobta az Apple-t

Az Alias és a VRED az első két áldozata a cupertinói cég izmozásának.

Még a nyár elején derült ki, hogy az Apple komoly döntésre szánta el magát a jövővel kapcsolatban, ugyanis az érkező legújabb macOS-en az OpenGL és az OpenCL már egy nem javasolt API. Ezzel a vállalat a Metal támogatását akarja kikényszeríteni a szoftverpartnerektől, de az Autodesk ezért az ötletért annyira nem lelkesedik, így bejelentették, hogy a 19.1-es verziótól kezdve megszüntetik az Alias és a VRED támogatását a macOS-en. Előbbi egyébként egy analitikus formatervező, míg utóbbi egy 3D-s vizualizációs szoftver.

Az Autodesk közleménye szerint az Alias korábbi verziói használhatók maradnak a macOS 10.12 Sierra rendszereken, de a 10.13-as High Sierra frissítéssel már nem, ugyanis itt egy olyan inkompatibilitási probléma van, aminek a javítását az Apple jelenleg nem tervezi. A VRED esetében a futtathatóság az érkező, macOS 10.14-es Mojave frissítés telepítésével szűnik meg.

Az Autodesk számára a Mac gépek egyébként fontosak, de annyira azért nem, hogy komoly anyagi ráfordítással beépítsék a Metal API támogatását. Talán a Vulkan, vagy legalább az AMD V-EZ rétege megfontolandó lenne számukra, ezeket ugyanis a macOS mellett Windows és Linux operációs rendszereken is használhatnák, de egy, csak az Apple által támogatott grafikus API egyszerűen nem érné meg. Ezért a vállalat inkább a Boot Campet, vagy az újabb macOS rendszerfrissítésék kihagyását javasolja. Előbbi esetben fontos, hogy az Autodesk nem vállalja a hivatalos technikai támogatást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés