Hirdetés

Csak nagyon sokára kerülhet vissza a Fortnite az Apple App Store-jába

Az Apple levélben értesítette az Epic Games vezetőjét, hogy előbb megvárják, amíg kimerül minden bírósági fellebbezés.

A hónap elején született meg az első ítélet az Apple és az Epic Games harcában, amelyet az utóbbi cég kezdett a múlt év nyarán indított magánakciójával. A kaliforniai bíróság több kérdésben is döntött, és összességében sem az Apple, sem pedig az Epic Games nem örülhet.

Az Apple számára az ítélet kedvezőtlen része, hogy nem kötelezhetik a fejlesztőket arra, hogy csak a saját fizetési szolgáltatásukat használják, azaz reális lehetőséggé vált az, hogy be kell engedni az alternatívákat. Pont ezt tette az Epic Games a Fortnite-tal, amikor az alkalmazásban bevezették a saját rendszerüket, amelyen keresztül olcsóbb volt beszerezni a játék virtuális fizetőeszközét. Ez nyilván hátrányos a Cupertino-i cég számára, hiszen jelentős bevételük származik a fizetési szolgáltatásokból, elvégre évi egymillió dolláros forgalom alatt 15, míg fölötte 30 százalékos haszonkulccsal dolgoznak.

Az Epic Games a fentiekkel elérte a célját, de ennek komoly ára volt, ugyanis a kaliforniai bíróság szerint a vállalat megszegte az almásokkal kötött megállapodást, és emiatt 3,6 millió dollárt kell fizetnie az Apple-nek. A legnagyobb probléma azonban nem ez, hanem a Fortnite sorsa, ugyanis a bíróság nem kötelezte az Apple-t arra, hogy visszaengedje az alkalmazást az App Store-ba.

A fentiek miatt sokáig kérdés volt, hogy mi lesz a következő lépést, és nemrég Tim Sweeney, az Epic Games elnök-vezérigazgatója a Twitteren jelentette be, hogy az Apple addig nem engedi vissza a Fortnite-ot, amíg ki nem merül minden bírósági fellebbezés. Tekintve az ügy bonyolultságát, ez akár öt évig is eltarthat, és ezzel gyakorlatilag a felhasználók is rosszul járnak. A fenti ítélet természetesen nem jogerős, így a két fél fellebbezhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés