Hirdetés

AOpen alaplap egyéni megoldásokkal

Régóta piacon vannak az Intel 965-ös chipsetjei, s így a köréjük épülő alaplapok sem számítanak már újdonságnak. Az AOpen most piacra került i965Gm-IFM jelű alaplapjáról néhány részletmegoldása miatt mégis érdemes külön is szólni. A microATX lap legfeljebb 1066 MHz-es rendszerbuszon keresztül kommunikáló, LGA775-ös, akár négymagos processzorokat szolgál ki, négy memóriaaljzatában pedig legfeljebb 8 GB összkapacitású modulok helyezhetők el.

A G965 északi hídban lévő GMA X3000 grafikus vezérlőhöz egy D-Sub kimenet társul. A PCI Express x16 bővítősínbe egy olyan – külön megvásárolható – kártya is illeszthető, amely az integrált grafikus magot digitális kimenettel egészíti ki, de természetesen egy önálló videokártya is kerülhet a foglalatba. Emellett két PCI Express x1 és egy PCI aljzat sorakozik, és különlegesség a rövid PCIe interfészek mögé helyezett PCI Express Mini Card csatoló, amely kisméretű Wi-Fi vezérlőt, tévétunert vagy akár Intel Turbo Memory flashmodult fogadhat.

Az ICH8 déli híd nem tartalmaz Parallel ATA-vezérlőt, és az AOpen ezt pótló, más gyártmányú chipet sem helyezett el az alaplapon, azonban mellékel egy kis átalakítót, melyet merevlemez vagy optikai meghajtó IDE interfészére csatlakoztatva az adattárat a négy SATA II konnektor egyikére lehet kötni. A fentiek mellett az i965Gm-IFM egy Gigabit Ethernet interfésszel bír, van rajta Realtek ALC888 HDA hangkodek (a digitális ki- és bemenetek egy külön panelen kaptak helyet), kilenc USB 2.0 és két FireWire port is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AOpen

Előzmények

Hirdetés