Hirdetés

AmpereOne néven szállítja teljesen saját tervezésű CPU-jának mintáit az Ampere

A Siryn kódnevű fejlesztés érkezéséről már egy éve is tudni lehetett, de most már a vállalat főbb partnerei is hozzáférhetnek.

Egy éve írtunk arról, hogy saját tervezésű ARM magokra ugrik az Ampere, most pedig Renée James, a vállalat elnök-vezérigazgatója meg is mutatta magát a fejlesztést, amely végül az AmpereOne nevet fogja viselni.

A processzor ránézésre nagyon hasonlít a korábbi modellekhez, de ez csak a látszat, mivel sok változással nézhetünk szembe. A legfontosabb, hogy a Siryn kódnevű AmpereOne már nem Neoverse N1 magokat használ, hanem saját fejlesztésűt, amivel a vállalat a jövőben könnyebben tud igazodni a hiperskálázható adatközpontokat biztosító ügyfeleik igényeihez. Ezen túlmenően a friss dizájn hozza a DDR5, illetve a PCI Express 5.0 támogatását is, ezekkel pedig új LGA típusú foglalat érkezik.

A vállalat a friss CPU-ját a TSMC 5 nm-es node-ján gyártja, és a mintái már elérhetők a főbb partnerek számára, míg a tényleges megjelenés az év vége felé várható. Sajnos a főbb specifikációk még titkosak, így csak annyit tudni, hogy 128-nál több, ARMv8 utasításarchitektúrára épülő maggal lehet majd számolni, valószínűleg jóval többel, de pontos adat nincs.

Az Ampere a későbbi terveket tekintve éves frissítésben gondolkodik. A koncepció hasonlítani fog az Intel híres, de mára már megboldogult tik-tok taktikájához, így két egymás utáni modell marad egymással kompatibilis gyártástechnológián, és a később érkező lapka tartalmazza majd az architekturális változásokat, míg a gyártástechnológiai előrelépés a meglévő dizájn továbbfejlesztésével dolgozik. Bár konkrétan nem lett kimondva, de az előbbi elméletből kiindulva a jövőre érkező fejlesztés hozza majd az architekturális ugrást, valószínűleg az ARMv9-es magokkal, és az azt követő dizájn majd erre építve lép 3 nm-es node-ra, és így megy majd tovább.

Előzmények

Hirdetés