Hirdetés

Új cégen belül kap második esélyt az X-Gene 3

Az Ampere tulajdonosa ugyanaz a vagyonkezelő társaság, amelyik nemrég felvásárolta az Applied Micro X-Gene részlegét.

Még az előző év novemberében számoltunk be róla, hogy megmenekült az Applied Micro X-Gene termékcsaládja, amely mostantól az Ampere kezében fejlődik tovább. Az említett új cég ugyanannak a vagyonkezelő társaságnak a tulajdona, amely megszerezte az X-Gene részleget a Macomtól.

A célok ráadásul már idén is ambiciózusak, ugyanis még 2018-ban elérhető lesz egy 32 maggal rendelkező szerverprocesszor, amelynek hivatalos neve még nincs, de sokak számára rendkívül ismerősnek tűnhet az alábbi kép alapján.


[+]

A TSMC 16 nm-es FF+ node-ján készülő lapka saját tervezésű processzormodulokat használ, amelyekben egyenként két darab, szintén saját tervezésű ARMv8-as processzormag lesz, megosztott L2 gyorsítótár mellett. Egy klaszter négy modult, míg egy processzor négy klasztert tartalmazhat, és így jön ki a maximális 32 maggal rendelkező konfiguráció. Ezek a magok megosztott, 32 MB-os L3 gyorsítótárat használnak, míg a nyolccsatornás memóriavezérlőre 2667 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR4 szabványú memóriák köthetők, akár az ECC támogatása mellett. A 3.0-s PCI Express vezérlő 42 csatornát biztosít, amire bármit rá lehet kötni, emellett nem marad le az USB 3.0-s és a 6 Gbps-os SATA vezérlő sem, ezek rendre kettő és négy interfészt kezelnek.

Nem lehet elmenni amellett szó nélkül, hogy ez lényegében az X-Gene 3, amit idén más néven ugyan, de kiadnak.

A friss adatok birtokában kijelenthető, hogy az újdonság kompatibilis lesz az ARM SBSA és SBBR szabványokkal, a magok órajele 3,3 GHz lehet turbóval, míg a TDP keret 125 watt körül alakul majd, továbbá 1 TB-nyi rendszermemória is telepíthető a processzor mellé.

Az ár tekintetében a csúcsmodell 950 dollár lesz, ami a képességeket látva eléggé kellemesnek mondható, akár még az ARM-os mezőnyben is. Az Ampere platformjának általános előnye a nagy memória-sávszélesség, amihez hasonló szinten jelenleg csak a Cavium ThunderX2 és az AMD EPYC van. A vállalat a termékmintákat már szállítja az érdeklődőknek, így az újdonságra épülő szerverek még idén megérkeznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés