Hirdetés

Amikor a retro PC nem elég gyors…

Akkor szükség lehet a tuningra: egy lelkes játékos az ISA busz sebességét emelte 212 százalékára.

Régen minden jobb volt, gondolnánk, de sokszor csak az idő szépíti meg a régi emlékeket. Fokozottan igaz ez a régi autókra, kerékpárokra vagy éppen számítógépekre! Az utóbbiak például már akkor sem voltak igazán gyorsak, és az akkori játékokkal is gyakran csak döcögve birkóztak meg. Ezt tapasztalhatta az a vswitchzero nevű youtuber is, aki szert tett egy 486 DX2-66 Overdrive processzoros PC-re, és aztán megpróbálta az eredeti Doomot futtatni rajta.

Sajnos a játékélmény azonban nem volt olyan, mint szerette volna, mert a megjelenítés akadozott, ennek oka pedig a számítógép már 90-es években elavultnak számító ISA busza volt. Akkoriban a gyorsabb gépek már inkább VESA Local Bushoz csatlakozó grafikus kártyákat használtak, a megvásárolt masinában azonban ISA alapú VGA volt. Mivel a CPUGalaxy gondozásában éppen fut egy olyan verseny, melynek célja a Doom 25 fps-t meghaladó sebességű futtatása ISA rendszeren, vswitchzero úgy döntött, hogy itt az ideje az ISA-tuningnak.

Ennek a 16 bites busznak – mely eredetileg 8 MHz-en dolgozott – a túlhajtására szolgáló lépéseket egyébként érdemes végignézni a YouTube videón, ami egy igazi csemege!

Előzmények

Hirdetés