Hirdetés

A CES-en jöhet az AMD X499-es vezérlője?

Elvileg arról a fejlesztésről van szó, ami a Computex érkezett volna, de aztán maradtak az X399-es alaplapok.

Az AMD a felsőházba, a Ryzen Threadripper processzorok mellé az X399-es alaplapokat kínálja, amely igazából tudja azt, amit egy mai modern vezérlőnek tudnia kell. Az egyetlen gyenge pontja a nyolc PCI Express 2.0-s csatornája, de annyira nagy jelentősége ennek sincs, hiszen a processzor oldaláról van 60 darab PCI Express 3.0-s sáv.

Az utóbbi hónapokban azonban lehetett hallani egy X499-es fejlesztésről, amely állítólag a Computexen érkezett volna, de végül ez nem történt meg, így az AMD asztali generációjának csúcsa maradt az X399-es fejlesztés.

Az AMD-s vonalon jellemzően jól értesült HD Technologia ugyanakkor úgy tudja, hogy az X499-es vezérlő nem került le teljesen a napirendről, így a következő év elején, a CES-en be fog majd mutatkozni. Azt sajnos pontosan nem tudni, hogy mit fog tudni, de ez lehet az alapja az AMD új, Castle Peak kódnevű platformjának.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az AMD a Socket TR4 foglalatot modernizálja, így az X499-es vezérlő mellett specifikálja az összes memóriacsatorna bekötését. Ettől még a korábbi Ryzen Threadripper processzorok működőképesek maradhatnak, csak az alaplapi DIMM csatolók felébe kell helyezni hozzájuk a memóriákat. Ez a lépés azért lehet logikus, mert a következő generációs Ryzen erősen megnöveli a magszámot, és a hírek szerint akár 64-magos Ryzen Threadripper modellek is lehetségessé válnak, amihez már nem feltétlenül elég a négycsatornás memóriavezérlő, nyolc csatorna viszont megfelel.

A másik opció a PCI Express 4.0 támogatása lenne, hiszen azt tudjuk, hogy az AMD-nek lesz olyan gyorsítója, amely ezt a szabványt támogatja, így megfelelő CPU-t is fejleszthetnek a háttérben, de ehhez ugye szükségesek a megfelelő alaplapok is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés