Hirdetés

Az AMD szerint a terveknek megfelelően érkeznek a fejlesztések

A vállalat megerősítette, hogy a Zen 3 és az RDNA 2 még idén megérkezik, jövőre pedig jön a Zen 4 és az RDNA3.

Az AMD ugyan márciusban már közölte az idei évre vonatkozó útitervét, azóta sorra érkeznek a különböző pletykák a csúszásokról, így a cég az aktuális negyedévre vonatkozó pénzügyi konferenciáján megerősítette, hogy minden a korábban bejelentett tervek szerint halad.

A cég szerint a Zen 3-as processzormagra épülő termékek még idén elérhetők lesznek, és ezekből a szerverpiac, illetve a végfelhasználói réteg is kap. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az EPYC, illetve az asztali Ryzen termékcsalád frissítésére számíthatunk valamikor az elkövetkező hónapok során. Előbbi területre a Milan platform érkezik, míg utóbbi szegmenst a Vermeer kódnevű, Socket AM4-es tokozású processzor fogja támadni.

A vállalat arról is beszámolt, hogy az RDNA 2 architektúrára épülő, játékosoknak szánt grafikus vezérlők is befutnak az idén, illetve az év végéig az első CDNA architektúrát használó gyorsító is bemutatkozik. Utóbbi terméknek azonban 2020-ban nem jut majd komoly szerep.

Az AMD a következő év tekintetében is ugyanazt tudja elmondani, amit márciusban, továbbra is minden terv szerint halad a Zen 4 processzormag fejlesztésével, amely már a TSMC 5 nm-es gyártástechnológiáját használja majd, és 2021-ben a Genoa kódnevű szerverplatform részeként fog megjelenni. Ehhez kapcsolódóan érkeznek jövőre a CDNA 2 architektúrára épülő gyorsítók is. A két fejlesztés összefügg, mivel bemutatkozik bennük a harmadik generációs Infinity Fabric interfész, és ezzel az AMD már olyan platformkonfigurációkat is fejleszt majd a partnerek számára, ahol a szabványos PCI Express összeköttetés helyett a saját memóriakoherens technológiájukkal lehet a Zen 4-es processzorokat, illetve a CDNA 2-es gyorsítókat egymáshoz kapcsolni. Ez egy régóta létező terv a cégnél, és partnerek felé CPU-szerű programozhatóságként utalnak rá, ugyanis egy ilyen konfigurációjú rendszert hasonlóan kell majd programozni, mintha csak CPU lenne benne, vagyis az adatmozgásra, illetve a memória kezelésére vonatkozóan nem kell beírni semmit, miközben a kód futni fog a gyorsítókon. A lényeg itt az, hogy mindegyik részegység pontosan ugyanazt a memóriaképet látja.

Emiatt mondja az AMD, hogy a CDNA dizájn majd 2021-ben mutatja meg az előnyeit, és gyakorlatilag a cég eléri azt is, hogy a memóriakoherenciát biztosító platformok tekintetében egymáshoz kötik a processzoraikat, illetve gyorsítóikat. Nagyon fontos, hogy ettől még a PCI Express interfész is megmarad, csak egy ezen keresztül bekötött gyorsítót sokkal nehezebb lesz programozni, mint az AMD házon belül lezárt rendszerét.

A játékosok számára a következő évben az RDNA3 architektúrára épülő dizájnok lesznek érdekesek. Ezeknél az AMD a gyártástechnológiára csak fejlett node-ként utal, pont úgy, ahogy a CDNA 2-re is. Azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés