Hirdetés

Még gyorsulni fognak az új asztali Ryzen APU-k

Az első tesztek nem teljesen pontosak, és erről egy mobil piacra fejlesztett funkció tehet.

Az AMD még az év elején megrendezett CES-en leplezte le a Ryzen 8000G sorozatot, amely a korábbi bejelentésnek megfelelően el is rajtolt a héten. Ezzel természetesen a szokásos tesztek is megérkeztek, ugyanakkor aktív maradt egy olyan funkció, amely a mobil fókuszú rendszerekhez készült. Ez a STAPM, vagyis a Skin Temperature Aware Power Management, ami majdnem egy évtizede része az AMD dizájnjainak, és hasonlít egy borzalmasan agresszív turbó módhoz. A rendszer a terhelést észlelve mindent a maximumra kapcsol egészen addig, amíg az adott eszköz külső borítását monitorozó szenzor el nem ér egy meghatározott hőmérsékletet. Amit ez megtörtént az agresszív turbó normálra vált vissza, és arra törekszik, hogy a hőmérsékletet tartsa.

Az a mobil eszközöknél rendkívül hasznos, de asztali szinten igazából semmi értelme, már csak azért sem, mert nincs burkolati hőmérsékletet mérő szenzor, így nem etethető a megfelelő adatokkal a funkció. Ettől függetlenül, ismeretlen oknál fogva a STAPM bekapcsolt állapotban maradt az asztali Ryzen 8000G sorozatú APU-knál, de a Gamers Nexus nevű YouTube csatornát tájékoztatta az AMD, hogy készül egy javítás, ami várhatóan új BIOS-ok formájában fog kiadásra kerülni, és eltávolítja a STAPM funkciót. Ez némileg javítani a fog a kiadott két Ryzen SoC APU teljesítményén, mivel ezek a STAPM nélkül nem fognak egy idő után feleslegesen óvatos turbót alkalmazni.

A gyorsulás egyébként jelentős lehet, ugyanis Gamers Nexus esetenként 16%-os előrelépést is mért a STAPM inaktiválásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés