Hirdetés

Tényleg nem lesz túl erős a Ryzen 7000-es CPU-kba szerelt IGP

De a célzott irodai szerepkörbe tökéletes lesz, nem beszélve a lehetőségekről, amiket felkínál.

Az AMD tegnap mutatta be a Zen 4 magra épülő Ryzen sorozatot, amelynek az egyik érdekes képessége, hogy a korábbi CPU-kkal ellentétben egy IGP-t is rejt az IO lapkája. Persze itt maga a cég is figyelmeztetett, hogy nem kell tőle nagy teljesítményt várni, de utánakérdeztünk, hogy ez pontosan mit jelent.

A Ryzen 7000-es CPU-k egységesen ugyanazt az IGP-t használják. Konkrétan egy 2 CU-s dizájnról van szó belül, ami az RDNA 2 felépítése alapján megfelel egy darab WGP-nek. Ez a WGP egy shader motoron belül terpeszkedik, míg a ROP blokkok száma egy. Utóbbi részegység két pixelmotort tartalmaz, és egy pixelmotor 4 blending, illetve 8 Z mintavételező egységből áll. Ez a Raphael kódnevű fejlesztés IGP-jére levetítve összesen 8 blending és 16 Z mintavételezőt jelent. Infinity Cache a fejlesztésben természetesen nem lesz jelen, és az L2 gyorsítótár kapacitása is erősen visszafogott. Tulajdonképpen ez az RDNA 2 minimum konfigurációja, ennél kisebbre nem lehet építeni a szóban forgó architektúrát.

Ami érdekes, hogy az AMD 2,2 GHz-es Boost órajelet alkalmaz, de itt nagyon fontos figyelembe venni, hogy a Raphael kódnevű dizájnt elsődlegesen CPU-nak tervezték, így a felvett energia elosztásánál is a processzormagok élveznek elsőbbséget. Emiatt a vállalat egy 400 MHz-es alapórajelet is megad, ami azt jelenti, hogy ha az összes Zen 4 mag maximálisan le van terhelve, akkor az IGP nem tud ennél tempósabban működni. A két végletet jelentő órajel között bármi előfordulhat, ugyanakkor észben kell tartani, hogy ez nem APU, az energiamenedzsment a CPU-ra fókuszál.

Az egyéb részegységek tekintetében a Raphael kódnevű processzorok IO lapkája a Rembrandt SoC APU multimédiás blokkját és kijelzőmotorját kapja meg, tehát pont azt fogja tudni, amit az AMD jelenlegi mobil csúcsplatformja.

Azt is megtudtuk, hogy nem lesz olyan Ryzen 7000-es sorozatú CPU, amiben az IGP letiltásra kerül. Ennek az oka, hogy az IO lapka kihozatala már most is kiemelkedően jó, ami nem csoda, hiszen kiforrott gyártástechnológián készül. Ezen túlmenően az egész IGP terhelés melletti fogyasztása nem több 2-3 wattnál, miközben nagyjából 500 GFLOPS-nyi számítási teljesítmény van benne, ha a maximális órajelen üzemel, terhelés nélkül pedig bőven fél watt alatti energiaigénnyel is beéri.

A fentiekre két irányból tekint az AMD. Többek között azon dolgoznak, hogy az asztali piacon is elérhető legyen a SmartShift ECO technológia, ami mobil szinten az év elején mutatkozott be. Persze az asztali kivitel nem pont úgy fog működni, ahogy mobilon, itt inkább az lesz a lényege, hogy a VGA-t majdnem teljesen ki lehessen kapcsolni, ha éppen nem játszik a felhasználó, vagy nem csinál semmilyen grafikailag megterhelő munkát. Bár a mai videokártyák energiatakarékossága igen jó, az IGP-kkel azért nem vetekednek, ugyanis amíg egy combosabb VGA még terhelés nélkül is fogyaszt úgy nagyjából 7-12 wattot, addig a Raphael IGP-je 0,2-0,3 watt környékén is működik. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy Radeon VGA-val megpakolt, Ryzen 7000-es CPU-ra alapozó konfigurációban mi adja a képet a terhelésmentes időszakokban. Ezenkívül sose lehet tudni, hogy az IGP mire lesz jó a jövőben. Annyi új technológia születik, hogy az AMD egy kisebb pufferként is számol a rendszerrel, mivel elképzelhető, hogy lesznek olyan számítások, amikor az IGP le tudja venni a terhet a CPU-ról, illetve a VGA-ról. Valószínű persze, hogy ez nagy előnyt így sem fog kínálni, hiszen számítási teljesítményben messze elmarad a leggyengébb VGA-któl is, de egy kis előnyt ki lehet belőle hozni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés