Hirdetés

Az AMD részletezte a FreeSync követelményeit

A VESA az elmúlt héten jelentette be az Adaptive-Sync technológiát, melyre az AMD már javában készíti a FreeSync nevű implementációt. Ezzel kapcsolatban a vállalat elmondta, hogy mely Radeon grafikus vezérlőkkel lesz használható a rendszer, illetve milyen módokat lehet elérni. A FreeSync implementáció többféle módot támogat, így a változó frissítési frekvencia szolgálhatja az energiatakarékosságot, a videózást, illetve a játékot is.

Az energiatakarékosság szempontjából arról van szó, hogy ha megjelenített kép nem változik, akkor felesleges, hogy 60 Hz-en történjen a kijelző frissítése. Ezzel a módszerrel rengeteg energiát lehet megspórolni, illetve teljesen automatikusan működik, és kifejezetten hasznos lesz a mobil eszközök akkumulátorának kímélése során, ami végső soron meghosszabbítja az üzemidőt.

A videózás esetében a FreeSync teljesen igazodik a lejátszott videó képfrissítéséhez, így ezt sem kell többet manuálisan beállítani. Könnyen kitalálható, hogy ezzel lehet elérni a legfolyamatosabb élményt az eredeti képkockák megjelenítése szempontjából.

A fenti két funkciót az összes GCN architektúrára épülő Radeon grafikus vezérlő támogatja, és tulajdonképpen csak egy szoftverfrissítésre van szükség a használatukhoz.

A játékok szempontjából már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Adaptive-Sync technológiának ezt a módját csak az AMD Radeon R9 295X2, 290X és 290, az R7 260X és 260, illetve a HD 7790 támogatja, illetve az APU-k közül a Kaveri kódnevű megoldás használhatja, illetve a még meg nem jelent, de fejlesztés alatt álló hardverek is ide sorolhatók. Itt elsősorban frissített kijelzőmotorra van szükség lapkában, amely támogatja az Adaptive-Sync minimális és maximális frissítési frekvenciára vonatkozó detektálását. Ez a korábbi hardverekből hiányzik, így pedig állandóan változó frissítési frekvenciát nem képesek kiszolgálni, viszont szoftveresen előre beállítottat igen, ezért is működik a korábban említett két mód.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés